Årets første lågalaks er tatt. Klokken 05.30 mandag morgen halte Tom Arne Nilsen fra Kvelde i land en rugg på 10,8 kilo i Åbyfoss ved Bommestad.

Klokka 07.00 bet det på igjen. Den nye fangsten var på 11 kilo.

– Utrolig morsomt at sesongen endelig er i gang, og artig å dra på land den første, sier Nilsen til Østlands-Posten.

Nesten rekord

Nilsen har fisket laks i flere år, og den personlige rekorden er en laks på 12,1 kilo.

– Har fått en på 12 kilo, så den største av laksene jeg fikk i går var den tredje største jeg har fått. Pen størrelse og ikke minst morsomt å få to stykker så tett. Nå skal fiskene til røyking, og bli nydelig mat, sier Tom Arne Nilsen.

Begge fiskene ble tatt med stang med reke, og dermed er altså sesongen i Lågen i gang for alvor.

God start

Totalt ble det tatt 10 laks på den første dagen av årets laksefiske. Fem ble tatt i Åbyfoss og ved Bommestad, to ved Gjønnes/Vestrum, to ved Bergene-Gjone fiskelag, og én i Holmfoss.

Den største laksen mandag ble tatt av Ivar Halvorsen ved Gjone. Ruggen var på 15, 3 kilo. Totalt ble det halt på land 94,5 kilo laks på sesongens første dag.

 

Største på 15,3 kilo

Da salutten gikk ved midnatt la 15 båter ut på de forskjellige fiskeplassene på elva. I Holmfoss var det Gjone-evja og Stria hvor fiskerne konsentrerte seg om laksen. Noen hundre meter sør på elva var det Bergan-Bekken som ble arnestedet. Langs fjellet på Gjone-evja var det i tillegg 7-8 fiskere som satte ut stenger.

I de tidlige morgentimer begynte laksen å gi seg til kjenne.

– 26 rutinerte og faste fiskere i Holmfoss og på Bergene Gjone har vært samlet ved Holmfoss og i Gjone-evja gjennom helgen og klargjort før oppstart på fiske, forteller Nils Olav Gjone i Holmfoss lakselag.

– Godt utpå formiddagen fikk Ivar Halvorsen fra Larvik virkelig lakse-føling. Da landet han en rugg på 15,3 kilo og en på 7,2 kilo ved Bergan-Bekken på Gjone Bergene fisket, forteller han.

 

Kort tid etter kjørte Kjell Erik Reva fra Stokke og Morten Kvammen hver sin laks på samme tid i Holmfoss. Kjell Erik fikk landet en fin laks på 8.2 kilo på fjellet ved Gjone-Evja, mens Morten Kvammen fikk sin laks ombord i båt. Den siste en rugg på 10.3 kilo.

Trolig mellomlaksår

Leder i Lågens Framtid, Arild Jacobsen, sier han synes starten på sesongen ser bra ut, men at han ikke tror årets sesong vil komme opp mot fjoråret, da det totalt ble fisket nesten 22 tonn laks i Numedalslågen.

– Dette har å gjøre med generasjonsutviklingen. Men det er vanskelig å si. Vi vet jo ikke hva som skjer ute i sjøen, men jeg tipper at det blir et mellomlaksår denne gang. Det viser både statistikken tilbake i tid i den erfaringen vi har, sier Jacobsen.

– Vi håper på en fin sesong, men jeg tror ikke vi kommer over en totalvekt på 15 tonn i år, sier han til slutt.