Gå til sidens hovedinnhold

– Dette får jeg nok aldri oppleve igjen!

Artikkelen er over 4 år gammel

Årets laksefiske i Numedalslågen har fått en bedre start enn på flere år, og lørdag fikk Queterio Gil Alamo fra Larvik en opplevelse han sent vil glemme.

Etter et basketak på en halv time, dro han en lakserugg på hele 19,5 kilo opp i båten.

– Fisken var enorm, og naturligvis den største jeg noen gang har fått. Dette er en opplevelse man bare får en gang i livet, og jeg får nok aldri være med på noe slikt igjen, sier han stolt.

På sluk

Alamo var ute i båt ved Nordbyfisket nedenfor Åbyfoss ved Bommestad i Larvik da kjempen bet på kroken.

– Jeg brukte sluk, og jeg har aldri hørt om noen som har tatt større fisk i Lågen på stang og med sluk, sier han.

– Jeg brukte en halv time på å få den inn til båten, og heldigvis fikk jeg hjelp av en kamerat til å kleppe fisken. Hadde ikke han hjulpet til vet jeg ikke om jeg hadde klart å sikre den, sier han.

120 centimeter

Da storfiskeren fikk laksen opp i båten fikk han først tappet den for blod, og så ble kjempen veid til 19,5 kilo.

 

– Den var utrolig stor. 120 centimeter lang og 50 centimeter rundt magen. Jeg hadde ikke noen mulighet til å ta meg av en så stor fisk selv, så jeg har gitt den bort. Men en fantastisk opplevelse var det, og dette kommer jeg aldri til å glemme, sier Alamo, som har drevet med laksefiske de siste 20 årene.

Les også: Tok laks på 13,3 kilo i Åbyfoss

Ikke rekord

Asle Granerud, som er leder i Numedalslågen forvaltningslag, sier til ØP søndag at fangsten lørdag gir gode løfter om en svært god sesong.

– Denne fisken er en av de største jeg har hørt om er tatt, i alle fall på stang, sier han.

– Dette er en virkelig stor fisk, og selv om det ikke er rekord for Lågen, så hører den til blant de aller største som er tatt, sier han.

 

Laksbørsen viser ellers at den største laksen som ble tatt i Numedalslågen i fjor var på 14,8 kilo, og tatt på stang ved Hagnessvassdraget.

I 2014 var den største fisken på 17,5 kilo, tatt på stang, i 2013 ble det halt opp en laks med stang på 19 kilo, og i 2012 ble det tatt en rugg på 20 kilo på flåtefisket på Gjone. Tilbake i 2011 ble det tatt en laks på 20,2 kilo på stang ved Gjone i Kvelde.

Rekorden satt i 1926?

Ifølge nettstedet Mortenharangen.no skal Sandefjord-mannen Haldor Hansen ha halt i land en rugg på 32,6 kilo ved Grini Gård i Lågendalen i 1926.

Laksen ble imidlertid aldri dokumentert, men Hansens roer, Adolf Gåserud, gikk ifølge nettstedet god for bragden. Det skal ha tatt halvannen time å lande fisken, som kan være den største som er tatt på stang i Numedalslågen.

Lovende start

Granerud sier at tendensen etter den første uken av fisket fra Holmfoss og nedover tyder på at det er mye fisk på elven, og at sesongen kan bli svært god.

– De siste årene har laksen hatt gode oppvekstvilkår ute i havet, og det er kanskje noe av grunnen til at det kommer så stor laks opp elven nå, sa Granerud til avisa sist uke.

– Nå er jeg bare spent på forholdene framover. Vær, temperatur og nedbør betyr svært mye, men starten er i alle fall lovende, sier han.

29 laks så langt

Laksebørsen viste søndag formiddag at det så langt i årets sesong er tatt opp 29 laks i Numedalslågen, med en samlet vekt på 243,9 kilo.

Det er rundt det dobbelte i forhold til samme tid i fjor.

18. mai ble den nest største laksen tatt så langt i år halt på land i Åbyfoss av Jan Håkon Røland, og fisken veide 13,3 kilo.

Mens fisket fra Holmfoss og nedover mot Larvik startet 15. mai og holder på til 3. august, starter fisket oppover Lågen først 10. juni, og holder på fram til 26. august.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.