Det sier Jan Helge Knutsen, som har flere år bak seg i fagnemnd for utmark i Skien kommune, som har forestått fiskekortsalg og administrasjon av fisket på Stubben.

Det er foreningen Norske Lakseelever som har tatt initiativet til en aktivitetsdag i Kjærra som et aldri så lite rekrutteringsframstøt rettet mot ungdom. Det er første gang man prøver seg med en slik rekrutteringsdag, og medarrangør er Skien og Lardal kommuner.

Skien med fiskerett

Det er over 100 år siden at Skien kommune kjøpte eiendom i Lågen ved Kjærra i Lardal, blant annet området Stubben, mens Skiensfjordens Kommunale Kraftselskap (SKK) sikret seg fallrettighetene i elva. I 1922 ble det så slått fast at de to rettighetshaverne også har fiskerettighetene på de aktuelle eiendommene ved Kjærra.

I mange år var sportsfisket her forbeholdt ansatte i Skien kommune og SKK, men de senere årene har fisket vært åpent for allmennheten. Og interessen for fiskekort er stor, forteller Knutsen.

Gratis «prøvefiske»

Til aktivitetsdagen søndag, som starter på formiddagen, inviteres ungdom i alderen 14–18 år. Det vil bli instruksjon både i fluefiske og fiske med sluk, i tillegg til at ungdommene får prøve seg i elva. Dessuten blir det demonstrert såkalt casting – presisjonskasting med flue – og kanskje også fluebinding,

– Man trenger ikke ta med seg noe – vi holder fiskeutstyr og alt som skal til. Aktivitetsdagen er gratis, så det er bare å møte opp på formiddagen. Vi har også fine fiskeplasser som er tilrettelagt for rullestolbrukere, så også funksjonshemmede ungdommer er hjertelig velkommen, sier Jan Helge Knutsen.

Overkommelige priser

– En ting er få ungdom interessert, men blir det laksefiskere av dem, så koster det vel mye penger å dyrke en slik hobby?

– Egentlig ikke. På vårt område koster fiskekort 230 kroner for halvdøgnet. Da får man fiske fra klokken fem på morgenen og fram til klokken 14, eller fra klokken 14 til klokken 23. På natten er det fredning.

Kortene selger vi på nett, men for å få en god fordeling så flest mulig kan få slippe til, kan ingen som bestiller før 1. juni kjøpe mer enn tre kort. Deretter er salget åpent.

I tillegg til fiskekort, må man selvsagt betale den årvisse fisketrygdavgiften, sier Jan Helge Knutsen.

Populær fossepark

– Kjærra Fossepark er blitt et svært populært område, både for laksefiskere og for folk som bare vil nyte en tur i vakre og spektakulære omgivelser. Nå har vi også fått en interessant utstilling fra Geoparken som gir området ytterligere et løft, erklærer en stolt Lardal-ordfører Knut Olav Omholt.

Lardal kommune er medarrangør på aktivitetsdagen, og ordføreren håper at ungdom fra hele Larvik-distriktet og Grenland tar turen til Kjærra søndag for å prøve seg som laksefiskere.

– Hvem vet – kanskje noen av ungdommene har nybegynnerflaks og greier å få selve storlaksen på land, sier Knut Olav Omholt.