– Det ble virkelig vellykket, dette. Lardal Jeger- og Fiskerlag har arrangert slike ungdomstreff i flere år, men aldri har vi fått så mange og så store laks som i år. Dette får en virkelig kalle lakseflaks og det er ikke tvil om at dette ga mersmak for de 11 ungdommene som var med, sier Hans Atle Rødal som er leder av Lardal Jeger- og Fiskerlag.

Og det skulle det være all grunn til. Fire solide lakser ble dratt på land og de var ikke mindre enn 9,8, 8,8, 8,5 og 6,9 kilo. Solide rugger med andre ord.

– Dessuten hadde vi atskillige laksehogg der fisken slo seg av og jeg tror faktisk at alle de 11 ungdommene som var med, var i kontakt med laks. Og dette er jo virkelig en opplevelse. En laks som hogger til er noe ganske annet enn en liten fjellørret og jeg husker godt den første gangen jeg fikk laks. Det er en opplevelse som sitter i ennå, forteller Rødal.

Mye stor fisk

Arrangørene i Lardal Jeger- og Fiskerlag visste at det går mye fisk i Lågen for tiden og vannstanden er også ideell – pluss/minus 100 kubikkmeter i sekundet.

– Men at det skulle klaffe såpass bra som det gjorde forrige helg, hadde vi egentlig ikke drømt om. Vi har arrangert fisketreff for ungdom flere ganger tidligere, men dette var helt spesielt. Det er absolutt ikke vanlig at en tenåring som aldri har vært borti laksefiske tidligere, får laks på opp mot 10 kilo som de attpåtil klarer å lande, sier Rødal.

Og ungdommene var ikke alene om å få fisk. Hittil har laksesesongen i Lågen vært uvanlig bra. Både snittvekten og antall kilo som er dratt opp, ligger godt over det vanlige. Nå håper en bare at det fortsetter slik resten av sesongen og at vannstanden holder seg gunstig for laksefiske.

Ønsker rekruttering

Lardal Jeger- og Fiskerlag stilte som vanlig med instruktører, fiskeutstyr til utlån og redningsvester til alle på ungdomstreffet. Dette er viktig i og med at de aller fleste som stilte opp, er de reneste amatører når det gjelder laksefiske.

– Vi tenker jo rekruttering, både når det gjelder jakt og fiske som i denne sammenhengen. Og ungdommene var utrolig lærevillige og mange kommer utvilsomt å fortsette med fiske også i fremtiden. Vi må jo få inn unge folk i jeger- og fiskermiljøet. Vi lever ikke evig vi heller, sier Rødal.

Flere arrangementer

For ungdom som ikke fikk vært med på det eventyrlige fisket i Kjærra forrige helg, kommer det heldigvis flere sjanser. Fra 10. august arrangeres for eksempel Camp Villaks for ungdom i Brufoss. Dette er et samarbeidsprosjekt der Norske Lakseelver og Norges Jeger- og Fiskerforbund står som arrangører og foregår i gode lakseelver over hele Norge.

– Camp Villaks ble en stor suksess i Brufoss i fjor og også vi i Lardal Jeger- og Fiskerlag trår til igjen i august. Da arrangerer vi nok en fiskehelg for ungdom og håpet er at vi skal være like heldige da. Det kan vi imidlertid ikke garantere. Forrige helgs fiske i Kjærra var eventyrlig, sier Rødal.