Onsdag kveld ble den nyinnstiftede Grøss-medaljen delt ut under en seremoni i Oslo. Det er Arkitekturopprøret som står bak kåringen.
Munch-museet på Bjørvika ble stemt fram av publikum som «et nybygg som skjemmer sine omgivelser».
– Vi opplever dessverre at arkitekter og oppdragsgivere har gjort lite for å skape en bygning og et miljø som engasjerer seg i sine omgivelser, siterer Kristian Hoff-Andersen i Arkitekturopprørets valgkomité under overrekkelsen av prisen, melder Avisa Oslo.
Kvartal 9 nominert
Kvartal 9 i Larvik var nominert til Grøss-prisen, men nådde altså ikke opp i konkurranse med det nye signalbygget i Bjørvika – til tross for hard begrunnelse i nominasjonen:
«Denne kåringen ville ikke vært komplett uten et typisk stedløst boligprosjekt. Her er det verken farger eller hygge, men enorme balkonger og puss- og platekledde vegger som skriker forbrukersamfunn og engangsløsninger, stablet oppå standardiserte betongsøyler uten rytme. For å få plass til dette fjernet man et helt kvartal med små sveitser- og jugendhus,» skrev arkitekturopprøret om bygget.
Kvartal 9 anno 2021:
Kvartal 9 anno 2014:
Dette mente ØPs lesere
Da ØP først omtalte nominasjonen, inkluderte vi en avstemming. Her kunne lesere velge mellom tre alternativer:
1: Det er fortjent at det er nominert til Grøss-medaljen, men når ikke helt opp
2: En soleklar vinner!
3: Kvartal 9 har ingenting i denne kåringen å gjøre. Det er helt OK arkitektur!
Det viser seg at flesteparten av ØP-leserne, 39 prosent, mente nominasjonen var fortjent, men at det ikke kom til å nå helt opp. Det skulle det altså vise seg å stemme.
34 prosent mente derimot at Kvartal 9 ikke hadde noe i kåringen å gjøre, mens 27 prosent mente Kvartal 9 var en soleklar vinner. Det var altså ganske tett i løpet mellom de tre alternativene.

Små grep kan totalforandre boligen din: – Mange tenker ikke på dette
Flere Vestfold-bygg
Larvik var ikke eneste Vestfold-byen med et bygg med i kåringen.
Også Tønsberg var på lista over bygninger man kunne stemme på som landets verste med Kaldnes brygge, med bygget Signaturen særlig trukket fram. Slik lød begrunnelsen:
«Middelalderbyen Tønsberg er glemt i denne nye utbyggingen, hvor variasjon er forsøkt oppnådd ved hjelp av påhengte bilderammer. Et enslig, oppblåst tårn som konkurrerer med den gamle byens kjennemerker i størrelse, er helt uten kontekst eller detaljering.»

Tor Helge (40) pusset opp og høynet verdien på boligen fra 2,9 til 6,75 millioner kroner
Larvik var også nominert til Norges flotteste bygg
Arkitekturopprøret har ikke kun som hensikt å trekke nybygg ned – de benyttet også anledningen til å la publikum stemme fram Norges flotteste bygg.
Også her var Larvik representert, eller nærmere bestemt Stavern, med Sjøparken.
Begrunnelsen lød:
«Denne nye boligklyngen på en tidligere industritomt i Larvik kommune har latt seg inspirere av de beste eksemplene på kanalbyer i utlandet, og er i ferd med å oppnå et helhetlig og variert miljø som oppleves vennlig og tilgjengelig.»
Men heller ikke her nådde Larvik opp til topps. Avstemningen fastslo at landets fineste bygg ligger i Fredrikstad, mer nøyaktig Nygaardsplassen. Det er et bykvartal, som fikk et løft da det gikk fra å være en parkeringsplass i Fredrikstad sentrum.
Også i denne kategorien var Vestfold og Telemark godt representert. I tillegg til Larvik var også Sandefjord en motstander i kåringen om beste bygg, med et enkelt boligprosjekt i Prinsens gate 20–24. Også Galleri Osebro i Porsgrunn kom inn på hederslista.
