Onsdag kveld ble den nyinnstiftede Grøss-medaljen delt ut under en seremoni i Oslo. Det er Arkitekturopprøret som står bak kåringen.

Munch-museet på Bjørvika ble stemt fram av publikum som «et nybygg som skjemmer sine omgivelser».

– Vi opplever dessverre at arkitekter og oppdragsgivere har gjort lite for å skape en bygning og et miljø som engasjerer seg i sine omgivelser, siterer Kristian Hoff-Andersen i Arkitekturopprørets valgkomité under overrekkelsen av prisen, melder Avisa Oslo.

Kvartal 9 nominert

Kvartal 9 i Larvik var nominert til Grøss-prisen, men nådde altså ikke opp i konkurranse med det nye signalbygget i Bjørvika – til tross for hard begrunnelse i nominasjonen:

«Denne kåringen ville ikke vært komplett uten et typisk stedløst boligprosjekt. Her er det verken farger eller hygge, men enorme balkonger og puss- og platekledde vegger som skriker forbrukersamfunn og engangsløsninger, stablet oppå standardiserte betongsøyler uten rytme. For å få plass til dette fjernet man et helt kvartal med små sveitser- og jugendhus,» skrev arkitekturopprøret om bygget.

Kvartal 9 anno 2021:

Kvartal 9 anno 2014:

Dette mente ØPs lesere

Da ØP først omtalte nominasjonen, inkluderte vi en avstemming. Her kunne lesere velge mellom tre alternativer:

1: Det er fortjent at det er nominert til Grøss-medaljen, men når ikke helt opp

2: En soleklar vinner!

3: Kvartal 9 har ingenting i denne kåringen å gjøre. Det er helt OK arkitektur!

Det viser seg at flesteparten av ØP-leserne, 39 prosent, mente nominasjonen var fortjent, men at det ikke kom til å nå helt opp. Det skulle det altså vise seg å stemme.

34 prosent mente derimot at Kvartal 9 ikke hadde noe i kåringen å gjøre, mens 27 prosent mente Kvartal 9 var en soleklar vinner. Det var altså ganske tett i løpet mellom de tre alternativene.

Les også

Små grep kan totalforandre boligen din: – Mange tenker ikke på dette

Flere Vestfold-bygg

Larvik var ikke eneste Vestfold-byen med et bygg med i kåringen.

Også Tønsberg var på lista over bygninger man kunne stemme på som landets verste med Kaldnes brygge, med bygget Signaturen særlig trukket fram. Slik lød begrunnelsen:

«Middelalderbyen Tønsberg er glemt i denne nye utbyggingen, hvor variasjon er forsøkt oppnådd ved hjelp av påhengte bilderammer. Et enslig, oppblåst tårn som konkurrerer med den gamle byens kjennemerker i størrelse, er helt uten kontekst eller detaljering.»

Larvik var også nominert til Norges flotteste bygg

Arkitekturopprøret har ikke kun som hensikt å trekke nybygg ned – de benyttet også anledningen til å la publikum stemme fram Norges flotteste bygg.

Også her var Larvik representert, eller nærmere bestemt Stavern, med Sjøparken.

Begrunnelsen lød:

«Denne nye boligklyngen på en tidligere industritomt i Larvik kommune har latt seg inspirere av de beste eksemplene på kanalbyer i utlandet, og er i ferd med å oppnå et helhetlig og variert miljø som oppleves vennlig og tilgjengelig.»


Men heller ikke her nådde Larvik opp til topps. Avstemningen fastslo at landets fineste bygg ligger i Fredrikstad, mer nøyaktig Nygaardsplassen. Det er et bykvartal, som fikk et løft da det gikk fra å være en parkeringsplass i Fredrikstad sentrum.

Også i denne kategorien var Vestfold og Telemark godt representert. I tillegg til Larvik var også Sandefjord en motstander i kåringen om beste bygg, med et enkelt boligprosjekt i Prinsens gate 20–24. Også Galleri Osebro i Porsgrunn kom inn på hederslista.