I mange år har en kameratgjeng fra Styrvoll i Lardal leid seg inn på en jakthytte i Rendalen i Hedmark. Torsdag tok årets ferie en brå vending for vestfoldingene da hunden Rocky (2) ble tatt av ulv.

– Dette har vært en trist dag. Det er en kalkulert risiko å jakte her oppe, det vet vi. Ulven har gjort inntog her de siste årene. Men dette var et sjokk. Rocky var en så snill og all right familiehund – og en god jakthund. Nå pakker vi sekken og drar hjem, sier Henning Røsholt fra Styrvoll. 

Han forteller om dagens hendelser.

– Lars, som eide Rocky, orker ikke å snakke om dette nå, sier han.

LES OGSÅ: Sandefjord-mann vant millionbeløp på trav

– Var bare 300 meter unna da vi hørte ham hyle

Henning forteller at de tre kameratene hadde vært ute på elgjakt på området de leier siden morgenen torsdag.

– Vi startet tidlig i grålysninga. Vi går med én hund av gangen, slipper den inn på området, og følger hunden på peilere. Da vi hadde gått en stund, trodde vi at vi hørte ham lose, og at han hadde funnet elg. Men så skjønte vi at det var noe alvorlig galt. Han hylte, sier Henning.

– Vi var kun 300 meter unna, men det tok rundt 25 minutter å finne hunden. Da vi kom fram, lå han der, halvspist, forteller han.

– Det var virkelig et sjokk. Dette er en familiehund, og det som møtte oss var et makabert syn. Helt grotesk, sier Henning.

– Det var tydelige tegn på at Rocky hadde prøvd å kjempe imot. Men han hadde ikke sjans, legger han til.

Tatt av ulveflokk

Henning forteller at de ikke selv så hva som skjedde, men har fått bekreftet at dette var ulv.

– Rovdyrforvalterne, eller SNO (Statens naturoppsyn, red.anm.), var på stedet og bekreftet for oss at dette 100 prosent sikkert var ulv – og flere enn én hadde angrepet Rocky, sier han.

– Det visste de blant annet på grunn av hvor kjapt dette skjedde, forteller Henning.

LES OGSÅ: Brant ned i fjor, nå bygger Kåre Johnny igjen huset i 1927-stil

– Her har vi jaktet i 15 år

Kameratene fra Styrvoll forteller at de har leid en skogskoie med jaktterreng i Rendalen i 15 år.

– Men etter dette er vi ikke sikre. Lars, som eide Rocky, skal nok ikke tilbake. Vi får se. I dag drar vi rett hjem, sier han.

– Jakt er vår hobby, og en viktig del av det sosiale fellesskapet vårt. Men i dag ble dette bare sørgelig. Gleden ble borte, sier han.

LES OGSÅ: Bølgen legger seg flate etter tekstfeil

 

Mener forholdene er uholdbare

Lardølingen er frustrert over det han mener er uholdbare forhold i området.

– Ulven har gjort stort inntog her de siste årene. Når den var såpass nærme oss i dag, sier det jo sitt. Det er blitt tatt mye sau her i løpet av sommeren, og noen jakthunder er også tidligere blitt tatt av ulven i år, sier han.

– Jeg ville ikke latt ungene mine stått alene og ventet på skolebussen i mørket om morgenen sånn det er her nå. Eller latt dem gå en kveldstur alene. Ikke når ulven reker rundt som den gjør her, fastslår Henning, men presiserer at han ikke er imot ulv i Norge.

– Selv om jeg ikke er glad i ulven i dag, er ikke jeg en som mener at ulven skal utryddes. Men ulvestammen i Norge er stor, og bør forvaltes på et nivå vi kan leve med i distrikts-Norge. Så vi kan slippe konflikter, mener han.

– Jakt og dyrehold er jo en vesentlig del av næringsgrunnlaget her oppe, legger han til.

– Forferdelig trist

Hjemme i Lardal har det vært en trist dag for familien Eikenæs.

– Det har vært forferdelig trist. Vi er en familie på fire, med meg, mamma pappa og lillebror, forteller Susanne Eikenæs (21).

– Vi fikk nyheten da vi var på vei til byen. Pappa ringte mamma og fortalte at Rocky var blitt drept, sier hun.

– Så klart vet vi at dette er noe som skjer, men man regner ikke med at det skjer med ens egen bikkje. Langt fra. Det vi tenkte var at bikkja skulle ha det helt topp, og gjøre det han likte best, forteller Susanne.

– En fantastisk fin hund

Susanne forteller at Rocky var en kontaktsøkende familiehund.

– Han var fantastisk fin hund, med utrolig godt lynne. Han var så kontaktsøkende, og ville bare være med oss hele tiden. Det beste han visste, ved siden av jakt, var å kose med oss, sier hun.

– Om pappa skal til Rendalen på jakt igjen, tar han aldri heretter med bikkje. Det var han klar på. Hele laget der oppe var rimelig nedbrutte i dag, forteller Susanne.

Det har ikke lykkes Østlands-Posten å få kontakt med Statens naturoppsyn (SNO).

LES OGSÅ: Takplater blåste løs