Gå til sidens hovedinnhold

Søndag fyller Anna 100 år: – Jeg må bli mer fornuftig!

Artikkelen er over 3 år gammel

Anne Sogns store hobby er strikking. Tross alderen har det blitt over 1.000 par sokker de siste ti årene. Det er ett par hver tredje eller fjerde dag!

Hundreåringen Anna Sogn har akkurat klart seg gjennom en uke med flere, og til dels langvarige, strømbrudd. Snøen har lavet ned over hjembygda.

– Jeg har vedovn, vet du. Da fyrte jeg i den, satte på vann til kaffekjelen, og varmt fikk jeg det òg. Heldigvis hadde jeg ei lommelykt. Det gikk fint uten strøm. Det nytter ikke å klage, det er ikke noe monn i dét, sier Anna, som søndag 21. januar blir 100 år gammel.

Litt mer fornuftig

Hennes store interesse gjennom mange år har vært håndarbeid. De siste årene er det strikking av sokker som har tatt mye tid og gitt mye glede.

– Men nå før jul begynte jeg å få litt vondt i skuldra, så jeg fikk beskjed om å ta det litt mer ro. Jeg må bli litt mer fornuftig, smiler hundreåringen.

På ti år har hun produsert 1.000 par sokker, altså 2.000 sokker.

– Jeg kan strikke en sokk på dagen hvis jeg vil, sier hun.

Hjemme i leiligheten i Ringveien i Svarstad er det nå bare få par sokker til eget bruk. Alle de andre er ute av huset for lengst.

– De forsvinner like fort som jeg strikker dem. Til barnebarn, naboer og Vestfold 4H, – de har fått mange.

Tidligere gikk det også i gensere, kofter, vanter og votter. Bak seg har hun også en hel kilometer med vevde, brede bånd til Vestfold-bunaden.

– Det var mye jobb, det måtte gjøres svært nøyaktig. Jeg leverte til Husfliden i Holmestrand, sier hun.

LES OGSÅ: Det haster med å få sikret seg skuta fra 500 kroner-seddelen

Født i Passebekk

100 år er lang tid, og Anna har sett, gjort og opplevd mye i livet. Svarstad har vært hjembygda i nesten hele livet, men hun levde sine første år på plassen Løver i Passebekk. Der gikk hun på Rundhaugen skole, og hun var nummer tre i en søskenflokk på åtte.

– Nå er det bare meg igjen. Men jeg har 2 barn, 6 barnebarn, 16 oldebarn og 6 tippoldebarn, sier hun.

Da Anna var rundt ti år flyttet familien til gården Ådalen i Svarstad. Det var et nøysomt liv.

– Vi hadde ikke så god råd da vi vokste opp, og far var en del syk. Men vi gikk aldri sultne fra bordet. Det har jeg tenkt mye på seinere i livet. Tenk hvor mye foreldrene mine stred for å klare dét. Vi hadde ku og gris, og jord, sånn at vi dyrket poteter og grønnsaker.

LES OGSÅ: «Stedet vi vokser opp fester seg i oss og er et sted vi lengter litt etter. Kanskje det er derfor jeg er her nå?»

Hadde den aller beste jobben

Etter hvert møtte hun Martin Sogn, giftet seg med ham, og fikk to døtre; Astrid og Olaug. Familien kjøpte etter hvert gården Nedre Berg i Svarstad. Der bodde Anna i 60 år, da hun ble 89 år flyttet hun inn i en kommunal eldrebolig.

– Jeg begynte å jobbe da jeg var 15 år. Jeg var rundt å tjente på gårder, blant annet Brandsrud, Hole, Horntvedt og Haugen. Det var stort sett fjøsarbeid jeg tok meg av. Det beste jeg visste var å jobbe med dyr, det var den fineste jobben.

Under krigen arbeidet både hun og Martin på i Vassås i Hof. Da plasserte Anna den lille datteren sin i ei trekasse på bagasjebrettet og syklet i vei fra Svarstad.

Tida utenom arbeid brukte hun på familie, venner, Berg Sanitetsforeningen, – hvor hun er æresmedlem- og fisketurer på skauen.

– Jeg har også vært medlem i Lardal Røde Kors, og har vært medlem av Arbeiderpartiet i alle år. Jeg har aldri stemt noe annet, for jeg har vært en arbeider, sier hun.

LES OGSÅ: Wenche svarer på kritikken mot Kaupang-planene: – Jeg river meg ikke i håret av dette 

Fest på søndag

Anna har stort sett vært både frisk, sprek og full av krefter. Det er hun for så vidt fortsatt, selv om hørselen er blitt dårligere.

– Jeg steller meg selv og beina funker. Men jeg synes jeg er mye aleine, og det vet man ikke så mye om åssen er før man har prøvd det selv, sier hun.

Søndag er altså hundre år siden hun kom til verden. Det er ikke planlagt noe stort kalas, men familien er nær og kjær, så det blir mange besøkende likevel.

 

Kommentarer til denne saken