Foreløpig er denne butikken trolig alene om å tilby dette i Larvik

TIDLIG UTE: SPAR Svarstad har tatt inn økologiske gjenbruksposer i stoff til å handle frukt og grønt i. - Vi er sikkert ikke unike, sier kjøpmann Gjermund Knotten og butikkmedarbeider Charlotte Solstad. Men ØPs ringerunde tyder på at det enn så lenge er få butikker i Larvik kommune som tilbyr kundene et slikt alternativ.

TIDLIG UTE: SPAR Svarstad har tatt inn økologiske gjenbruksposer i stoff til å handle frukt og grønt i. - Vi er sikkert ikke unike, sier kjøpmann Gjermund Knotten og butikkmedarbeider Charlotte Solstad. Men ØPs ringerunde tyder på at det enn så lenge er få butikker i Larvik kommune som tilbyr kundene et slikt alternativ. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Spar Svarstad lyttet til kundenes ønsker, og tilbyr miljøvennlig stoffposer til handling av frukt og grønt.

DEL

– Vi har tatt inn økologiske gjenbruksposer i stoff for å gi de kundene som ønsker det et miljøvennlig alternativ, sier kjøpmann Gjermund Knotten i Spar Svarstad.

Dagligvarebutikken har tatt inn posene på eget initiativ, uavhengig av Norgesgruppen.

Tilbudet har blitt svært godt tatt imot, - i hvert fall på Facebook- , da butikken annonserte nyheten onsdag denne uka. Der strømmet det på med likes og positive kommentarer.

Om kundene faktisk kommer til å kjøpe med seg gjenbruksposene, gjenstår å se. Avhengig av størrelse koster de fra 30 kroner og oppover.

– Vi har tatt inn fire størrelser i gjenbruksposer, i tillegg til handlenett i stoff. Så langt har vi solgt noen, og har fått veldig gode tilbakemeldinger. Vi har gitt kundene valget. Det er i tida å være bevisst unødvendig plastbruk, og vi merker at spesielt den nye generasjonen med unge voksne er miljøbevisste og setter standarden, sier Knotten.

LØSVEKT: -– Vi har tatt inn fire størrelser i gjenbruksposer, i tillegg til handlenett i stoff, sier kjøpmann Gjermund Knotten i SPAR Svarstad.

LØSVEKT: -– Vi har tatt inn fire størrelser i gjenbruksposer, i tillegg til handlenett i stoff, sier kjøpmann Gjermund Knotten i SPAR Svarstad. Foto:

Positive kunder

Da Østlands-Posten besøkte butikken, var kundene Bente Gavelstad Prieur, Gunn Magnusson og Jørgen Sandberg på handletur. De hadde ikke fått med seg at butikken hadde begynt med alternativ til plast, men ble begeistret.

– Dette er helt supert! Dette kommer jeg til å kjøpe, fastslo Gunn Magnusson.

POSITIVE: - I Frankrike ble det for noen år siden forbud mot platposer. Nå bruker folk kun handlenett der. Det er veldig bra at butikken tar inn gjenbruksposer, sier Bente Gavelstad Prieur (t.v.), som sammen med Gunn Magnusson og Jørgen Sandberg lar seg begeistre over gjenbrupsposene.

POSITIVE: - I Frankrike ble det for noen år siden forbud mot platposer. Nå bruker folk kun handlenett der. Det er veldig bra at butikken tar inn gjenbruksposer, sier Bente Gavelstad Prieur (t.v.), som sammen med Gunn Magnusson og Jørgen Sandberg lar seg begeistre over gjenbrupsposene. Foto:

Bente Gavelstad Prieur forteller at hun flyttet til Svarstad for to år siden, etter 40 år i Frankrike.

– I Frankrike ble det for noen år siden forbud mot plastposer. Det er veldig bra at butikken tar inn gjenbruksposer, sier hun.

Selv bruker hun egenheklet handlenett.

– Jeg har dem i mange farger. Kjempekjekt å ha med seg i bilen, sier hun.

Jørgen Sandberg putter varene i godt brukte plastposer han har med i ryggsekken.

– Jeg er opptatt av å spare miljøet og av gjenbruk, og bruker posene igjen og igjen. Gjenbruksposer til frukt og grønt er absolutt et godt alternativ, sier Sandberg.

LES OGSÅ: Nå er åpningsdatoen for denne Rema-butikken satt 

Jørgen Sandberg på Spar Svarstad

Jørgen Sandberg på Spar Svarstad Foto:

Noe plast, noe løsvekt

Ved første øyekast ser det ut til at det meste av frukt og grønt er emballert i plast, men ved nærmere ettersyn er det mye som selges i løsvekt.

– Vi har mer løsvekt enn du kanskje tror. For eksempel appelsiner, epler, potet, løk, purre, bananer, meloner, kiwi, ananas, kål, sopp, tomater, nektariner og søtpotet, sier Gjermund Knotten og peker rundt i hyllene.

Han understreker at det er viktig å finne et punkt som både er miljøvennlig, men som også bevarer varenes kvalitet og holdbarhet.

– Ta agurker; hvis de ikke blir emballert i plast, så blir de bløte og visne. Både Norgesgruppen og våre leverandører jobber hardt med gode løsninger på emballasje. Jeg vet at Norgesgruppen skal gå over til å bruke jordbærkurver av papp, sier Knotten.

Han vet ikke om andre butikker i Larvik kommune tilbyr gjenbruksposer i stoff, men sier:

– Vi er sikkert ikke unike.

LES OGSÅ: – Denne satsingen er en halsbrekkende gjerning

Mer miljøvennlige handleposer

Østlands-Posten tok en liten ringerunde til noen butikker i Larvik for å undersøke. Noen butikker henviste kun til hovedkontoret for kjedene, mens andre svarte på vegne av egen butikk. Vi fant ingen andre som tilbyr gjenbruksposer i stoff til frukt og grønt, men alle selger handlenett til gjenbruk.

-Nå bruker vi plastposer til frukt og grønt, men kjeden jobber med å innføre en smartere løsning som gjør at det blir mindre plastsvinn, dette gjøres generelt på tvers av alle leverandører. Vi har fullt fokus på dette, sier kjøpmann Chris Hammerkvist på Rema 1000 Skreppestad.

Han opplyser at Rema 1000-kjeden skal kutte 300 tonn plast ved å innføre en ny type handlepose som inneholder 80 prosent resirkulert plast.

På Kiwi Nanset forteller butikksjef Sisko Mørkved at de følger Kiwis krav. Disse innebærer at fra mai skal alle de 652 Kiwi-butikkene i landet tilby handleposer i papir som alternativ til plast.

Inn med papp og tre

På Meny Stavern merker butikksjef Thomas Eriksen at en del kunder etterspør miljøvennlige alternativer.

– Vi har handlenett i stoff, og så vet jeg at det i nær framtid kommer stoffposer til frukt og grønt, sier han.

Eriksen opplyser at plastbegrene fra salatbaren og ferskvaredisken nå er erstattet med beger i papp, men at lokkene fortsatt er i plast.

– Nærmere sommeren får vi også inn engangsbestikk i tre. Det er vårt ansvar som butikk å tilby alternativer, sier Thomas Eriksen.

Artikkeltags