Thomas fra Lardal kapret finaleplass i Årets unge bonde

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Det er veldig morsomt å få muligheten til å vise hva jeg gjør, sier bonden.

DEL

Thomas Pettersen (33) fra Lardal i Larvik kommune er én av fem som har muligheten til å bli kåret til Årets unge bonde 2018.

Det ble klart da årets finalister ble avslørt fredag. Vinneren vil kåres av en fagjury ledet av landbruks- og matminister Bård Hoksrud, og kunngjort under Ung Bonde-samlingen på Agroteknikk den 10. november.

– Det er jo absolutt veldig stas å være så heldig å komme blant de siste fem finalistene. Det er veldig morsomt å få muligheten til å vise hva jeg gjør, og ikke minst at det blir satt pris på, sier Thomas Pettersen.

Satser på kjøttproduksjon

Thomas har drevet gårdsbruket Thorsås siden 2012. Der satser han på kjøttproduksjon med ammekuer av rasen Simmentaler. I tillegg har Thomas 50 vinterfôra søyer.

På egen og leiet mark dyrker den engasjerte gårdbrukeren også 270 dekar med grovfôr på jord som ikke er egnet for kornproduksjon.

Thomas er også aktivt med i bygdelivet, blant annet som leder av Lardal bondelag.

Stemt fram blant 15 semifinalister

Finalistene har blitt stemt fram blant 15 semifinalister. Totalt var det 311 nominasjoner i årets konkurranse.

Vinneren av Årets unge bonde får 20.000 kroner i reisestipend og et gavekort på 10.000 kroner av Felleskjøpet Agri. I tillegg vil Norske Landbrukstjenester sponse en avløser på gården i inntil en uke.

For å kunne vinne må bonden være matprodusent, under 35 år, og et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk. I år er det ekstra fokus på unge bønder som produserer på en bærekraftig måte.

– Norge er et foregangsland innen klimasmart matproduksjon. Det krever kontinuerlige endringer for å drive et bærekraftig landbruk, men til gjengjeld spiller bøndene da en svært sentral rolle i det nødvendige grønne skiftet, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag og jurymedlem for Årets unge bonde.

Årets unge bonde er et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, McDonald’s Norge og Felleskjøpet Agri. Hensikten med kåringen er å øke rekrutteringen til norsk landbruk og fokusere på produksjonen av norsk kvalitetsmat og bærekraftig landbruk.

I 2018 er det niende gang konkurransen blir arrangert, og siden oppstart har Årets unge bonde mottatt over 2600 nominasjoner.

Artikkeltags