Gå til sidens hovedinnhold

Larvik arbeiderparti, en mutert variant

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter arbeiderpartiets kuvending i saken om OPS (offentlig – privat samarbeid) ser det mer og mer ut som at de lokale AP-politikerne er på vei inn i Høyre. Den lokale variantens DNA, eller sviktende evne til å jobbe for omfordeling, offentlige tjenester og arbeidsfolk har fått meg til å bli både forvirra, frustrert, men ikke minst skuffa.

Gang på gang lar AP seg lede inn i privatiseringa. Forrige gang gikk de inn for å selge gjestehavna i vår indrefilet, Stavern.

I Det norske Arbeiderpartis partiprogram står det at OPS er både dyrt og dumt. Det argumenteres videre med at OPS betyr at staten «låner» penger av private for blant annet å bygge vei. Det betyr at staten – med renter- må betale dette tilbake. I de fleste sammenhenger er det dyrere å kjøpe på avbetaling enn å betale kontant, samt at det offentlige får billigere lån enn private bedrifter. I tillegg skal de private OPS-selskapene naturlig nok ha profitt på utbyggingen, noe som fordyrer byggingen ytterligere. Erfaringen fra andre land som benytter seg av OPS, viser at tidligere igangsatte byggeprosjekter nå binder opp en så stor del av budsjettet at dette medfører store økonomiske problemer. Sverige og England som tidligere har benyttet ordningen har nå gått bort fra dette. I Aps program står det videre at det er bedre vi bruker skattepengene på bygging av veier, sykehus og skoler, fremfor å finne finurlige avbetalingsmetoder som vil gi mindre for pengene.

Det er ikke rart at representanten fra Høyrem Morten Gjertsen, gratulerte Arbeiderpartiet med dagen på kommunestyremøtet i går. Høyre har lyktes i å hjernevaske hele arbeiderpartigruppa.

Enda skumlere blir det når Turid Løsnes antyder at kommunen må hente inn flere penger. Som tilhenger av eiendomsskatt blir selv jeg skremt. For det hun da antyder er at vi må hente inn penger fra huseiere som deg og meg, slik at disse kan legges i de private utbyggernes lommer. For Løsnes er ikke tapt bak ei vogn, hun ser at dette langt fra blir billigere for kommunen.

Hallvar Bakke, tidligere AP -statsråd og økonomi forklarer at det slett ikke er uvanlig at offentlige virksomheter lar private stå for byggingen av skoler, veier og sykehus gjennom anbudsprosesser. Men OPS går lenger. Det omfatter både finansiering, vedlikehold og drift. Det offentlige betaler så en årlig «leiesum» over kontraktsperioden, som gjerne er på 25 år. Bakke konkluderer med at et slikt samarbeid med private aktører gjør prosjektene dyrere for skattebetalerne.

Han viser til en rapport fra den Europeiske Investeringsbanken som fant ut at OPS-prosjektene gjennomsnittlig var 24 prosent dyrere enn ved vanlig offentlig veibygging.

Høyreordføreren er riktignok pensjonist, men har han virkelig så dårlig tid at alt skal skje på en gang. Har vi ikke tid til å tenke oss om og forvalte de offentlige midlene på en ordentlig måte? Må det skje raskt og i tråd med private utbyggeres interesser? Når han skriver om økonomi i sin kronikk så kan man sette likhetstegn til ordet privatisering.

Vi har alle forventninger og drømmer om det nye helsekvartalet. Men i natt hadde jeg mareritt. Da drømte jeg om at alle innbyggernes skattepenger ble bundet opp i offentlig – privat samarbeid i generasjoner og at hele helsekvartalet ble drevet av private helseforetak med helsearbeidere fra Øst-Europa. Det er snart valg og Ap sponses av LO. Kanskje en større del av potten bør tilfalle de partiene som fortsatt jobber for å forsterke og forbedre offentlig tjenesteyting og et sunt arbeidsliv?

Kommentarer til denne saken