Dette innlegget er verken deltakelse i debatten om bibliotekets fremtidige plassering ei heller om størrelsen på forsikringsoppgjøret etter den fatale bibliotekbrannen. Men her kommen noen tanker fra en som er glad i bøker og bibliotek og kjenner institusjonen fra innsiden.

Ja visst, byens storstue trenger plass -stor plass, - også i dag til tross for alle digitale løsninger.

Vi vet at biblioteket vil bli gjenreist, men tiden dette tar; dette «venterommet» må også ha en god løsning og være fleksibelt og kan favne hele biblotekspekteret som er møteplass, kunnskapssenter og kultursenter.

Dette slås fast i bibliotekloven. I praksis betyr det rom/plass til alle, enten det er skoleklasser, avislesere, lesesalsbrukere eller scene for debatter og litterære arrangement. Mange har biblioteket som sitt andre hjem og bruker det faktisk som «et sted å være».

Følgende av brannen kjenner vi ikke enda. Leselyst og leseglede må pleies og oppøves. Barn og unge trenger stimulans. Det er nok å vise til siste Pisaundersøkelse.

Hvor lang tid tar det å bygge opp tilliten fra publikum igjen? - til de gode hverdagsrutinene med hyppige bibliotekbesøk og friheten til å gå langs bokhyllene og lete etter en bok? Ikke for lenge, håper jeg.

Byen trenger bibliotek, også et godt, midlertidig et. Det haster!

Biblioteket trenger publikum

Bibliotekarene venter på sitt publikum og på en funksjonell arbeidsplass.