I fyr og flamme

TAUST: Hvor blir det av redegjørelsen fra politiledelsen som skulle komme på mandag etter bibliotekbrannen? Og jeg savner en beklagelse fra ledelsen i Sør-Øst politidistrikt, skriver Svein Bronebakk.

TAUST: Hvor blir det av redegjørelsen fra politiledelsen som skulle komme på mandag etter bibliotekbrannen? Og jeg savner en beklagelse fra ledelsen i Sør-Øst politidistrikt, skriver Svein Bronebakk. Foto:

Av
DEL

Meninger

For en stund tilbake ble alle juristene ved Larvik politistasjon flyttet til Tønsberg, mens etterforskerne ble igjen i Larvik. Noe av hensikten med å samle juristene i påtalemyndigheten, var å få et bedre fagmiljø og dermed heve kompetansen.

Natt til torsdag 7.11.19 ble en mann fra Larvik pågrepet og siktet etter mordbrann paragrafen i straffeloven. I startfasen var det kjent at det gjaldt tre branner. Han ble avhørt og det fremgår at han husker svært lite. Han husker brannen som gjaldt containeren, men ikke de andre brannene. Det er også kjent at han tidligere på natta og før brannene var innom på legevakta og ba om hjelp. Han fikk da beskjed om å kontakte fastlegen dagen etter. Det er også opplyst at han skal ha blitt så redd av flammene i containeren at han ringte selv for å varsle.

Klokken 12.30 samme dag ble han løslatt av påtaleansvarlig.

Det er meg helt ubegripelig. Her var det både bevisforspillelse og gjentakelsesfare i aller høyeste grad. Han husket jo bare den ene brannen. Alle opplysninger som skulle til for varetekt var til stede.

Det er påtalemyndigheten som har ansvar for etterforskningen og det er de som har ansvar for om siktede skal fremstilles for varetekt eller ikke.

Senere på dagen ble det klart for politiet i Larvik at det hadde var to tilfeller til av brann samme natta. Det ble formidlet til Tønsberg, men da var siktede løslatt.

I avisomtalen ser det ut til at løslatelsen skyldes politirot og at politiet i Larvik og Tønsberg ikke snakket sammen. Påtaleansvarlig Sakrisvold bygger opp under dette med å si at de som finner ut noe nytt i en sak, skal formidle det til påtaleansvarlig. Hvilken betydning to nye branner hadde å si skal jeg ikke spekulere i, men at tre branner og siktet for mordbrann ikke fører til fremstilling for varetekt, er ikke kommunikasjonssvikt, men en feilvurdering. Påtale ansvarlig som gikk av nattvakt natt til torsdag den 6.11.19 kodet brannene som mordbrann.

På spørsmål om hvilke endringer som vil bli gjort svarer Sakrisvold at han har vært tydelig på at det er ikke juristen som skal ringe, men de som oppdager noe nytt. Han sier også at etterforskningsleder i Larvik må snakke med juristen på saken før siktede blir løslatt. Hvordan kan etterforskningslederen i Larvik vite noe om når siktede blir løslatt, når han ikke hører noe om tidspunktet for det.

Under overskrifte IKKE TID TIL Å LESE sier også Sakrisvold noe om arbeidspresset til juristene. Det taler for seg og har ikke noe med saken å gjøre.

Sakrisvold sier også at jeg skjønner at folk er redde, men jeg tror ikke det er så alvorlig, hevder han.

Det var i hvert fall så alvorlig at siktede selv ringte brannvakta da han så flammehavet og det er ikke for ingen ting at strafferammen etter mordbrannparagrafen er fra 2 til 21 års fengsel. Flammene tar sekunder opp, minutter til siden og timer ned.

Jeg håper at juristene i Tønsberg også snakker sammen og at de enes om felles kjøreregler. De kunne i hvert fall vente med å løslate til litt senere på dagen i slike saker. En annen grei regel kunne være at juristen på saken skal konferere med en annen jurist når det står mellom fengsling eller løslatelse. Alle juristene er jo samlet for at kompetansen skal bli høyere.

Det å si at de ansatte i Larvik hadde mer informasjon som de ikke formidlet er ikke greit.

I Østlands-Posten den 20.11 uttaler Sakrisvold på spørsmål om hvorfor ikke siktede ble pågrepet igjen etter de første brannene, at de tok en vurdering etter at han ringte og meldte seg selv. Vi tenkte at det var en person som trenger hjelp og det var bakgrunnen for at han ikke ble pågrepet igjen.

Etter brannen i biblioteket ble siktede pågrepet og varetektsfengslet og nå får han helsehjelp.

En forutsetning må være at påtaleansvarlig som uttaler seg til pressen har lest saken og kjenner den godt.

I organisasjoner med dårlig ledelse og rot sparkes det ofte nedover.

Hvor blir det av redegjørelsen fra politiledelsen som skulle komme på mandag etter bibliotekbrannen?

Jeg savner en beklagelse fra ledelsen i Sør-Øst politidistrikt.

Sør-Øst politidistrikt har fått mye negativ omtale i den senere tid og jeg håper nå at alle bretter opp ermene og snur den trenden.

Tirsdagen 12.11.2019 uttaler den nye politimesteren at reformen ikke han kalles «nærpolitireform». Han sier også at politireformen vil gi mer kompetanse. Dette høres bra ut og vi håper på bedre tider.

Det å si unnskyld og beklage ting som er gjort feil er også en kompetanse.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags