Gå til sidens hovedinnhold

BYBLOGGEN: Om å tru på julenissen

Artikkelen er over 4 år gammel

Skråblikk Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Jeg innrømmer det uten blygsel, jeg er en dame i min nest beste alder, med barn som vokser meg over hodet, men jeg ser barne-TV hver dag før jul. I år er det Snøfall jeg må se hver dag.

NRK er fantastisk flinke til å lage julekalender for barn. Og for voksne, vil jeg legge til. For jul handler om forventninger og tradisjoner og barnlig lyst.

I Snøfall har jeg tapt mitt hjerte fullstendig til den lille, ensomme og veslevoksne gutten Håkon. Han har en klippetro på julenissen. Og han går vitenskapelig til verks for å finne bevis som bygger opp under den troen.

Snøfall handler kort fortalt om Selma som har mistet begge foreldrene og bor hos den ikke akkurat barnevennlige Ruth. En dag havner hun i Snøfall, en egen verden der nissen Julius bor. Og nissen viser seg å være Selmas ordentlige bestefar.

Tilbake i den vanlige verden, er Ruth, Selmas hund og vennen Håkon. De aner ikke hvor det har blitt av Selma. Men der den voksne og rasjonelle Ruth blir fortvilet og sint, mister ikke Håkon håpet eller troen. Han holder standhaftig og handlekraftig fast ved at Selma kommer tilbake og at brev til julenissen kan fly av seg selv.

Til tross for at Ruth er uhøflig og avvisende til den lille gutten som trofast dukker opp hver dag, viker ikke Håkon en tomme. Han hjelper den tilsynelatende ufølsomme Ruth, og han skriver brev til Selma via julenissen. Brevet legger han i en egen postkasse han selv har laget, som kun rommer brev til julenissen.

Jeg blir rørt av rollefiguren Håkon, og jeg tenker at han på ekte vis har den rette livsfilosofien. For når alt er vanskelig og ikke til å holde ut, da er det én ting som gjelder: Å stenge av fra så mye av det negative og vanskelig som bare mulig.

Håkon i Snøfall tror på nissen og at han kan ordne opp i gåten Selma. Jula nærmer seg og bestevennen er borte. Et tap han kjenner på hver eneste dag. Men han gir ikke opp. Håkon velger helt bevisst å se mulighetene og det som gir håp. Kall det julenissen, eller kall det å leite etter det positive, eller å fortrenge og skyve unna det som er så vanskelig at det ikke er til å bære.

Blikket stødig mot julenissen, er Håkons strategi. Jeg har tro på at uansett hvor vanskelig livet kan kjennes, så har han et viktig poeng. Å peile inn på det gode og varme og nære. Det som gir oss kjærlighet og håp. Det er den beste planen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.