For en fest det var å drikke kaffe og ta ei skive på frokostmøtet til Larvik Næringsforening i går morges. Ute var det så ille vær at jeg så ut som jeg hadde gått Hardangervidda på tvers fordi jeg måtte stå ute i et par minutter og betale for parkeringen.

Ved første blikk så forsamlingen i Speilsalen på Grand ut som et temmelig voksent og satt forum. Men da Tønsberg-mannen Daniel Döderlein med sin herlige direkte stil holdt sitt foredrag, kunne jeg formelig kjenne energien rundt meg.

For 37-åringen fikk ideen til et betalingssystem rett fra mobilen for ti år siden. I dag bruker snart alle Vipps og hva det heter. Men veien til allemannseiet har vært kronglete.

– Jeg har fått en del knyttnever i fjeset, innrømmet Daniel Döderlein, og la til: Men det er feilene jeg lærte av. Vi må støtte gjennom mislykketheten, vi må lage gründerier.

 

Selv malte han bildet av seg selv som ung gründer, som å stå alene ute i regnet. Et bilde vi lett kunne se for oss med øsregn utenfor vinduene.

I Larvik samlet en gjeng gründere seg for et år siden og startet Colab Larvik. I Global Learning Larviks lokaler, uten økonomisk støtte og store ord. Nå har de flyttet inn i egne lokaler i etasjen over Bylab på Torget. 12 har faste arbeidsplasser der, og 30 er medlemmer.

Både Global Learning Larvik og Colab er miljøer for nytenkning. Folk snakker sammen, deler ideer og skaper entusiasme.

På frokostmøtet fortalte også Jørgen Johansen, som tidligere jobbet i Link Larvik, om kommunen og Larvik Næringsforenings arbeid mot en gründersatsing.

De har nesten to millioner kroner på bok etter Link Larvik som kan brukes på denne satsingen. Han regnet med at de ville ha forslag klar til etablering før sommeren.

Mens han snakket, merket jeg utålmodigheten rundt kaffekoppene. Det boblet i Speilsalen. To typer temperament mot hverandre. De som bare gjør det, og den mer kommunale måten som undersøker, sjekker andre miljøer, følger prosesser.

Perfekt egentlig. At medlemmene på frokosten og gründermiljøet som allerede er etablert, puster og dytter næringsrådgiverne og Næringsforeningens representant videre til handling. For sammen bør de to miljøene kunne tilføre hverandre verdifulle verdier som ett miljø, så vi kan yppe oss mot Oslo, som Döderlein sa.