Gå til sidens hovedinnhold

Larvik – en grønn kommune

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Miljøpartiet De Grønne vil at Larvik kommune skal legge til rette for at vi alle kan gjøre egne valg som er bra for klimaet, mennesker, miljøet og naturen.

MDG la inn et forslag til kommunestyret i Larvik om at kriseberedskapen vi har i kommunen blir tatt i bruk og at konkrete tiltak blir utviklet i et faglig og politisk samarbeid.

Vi vil at hensyn til artsmangfold, intakte økosystemer og bevaring av naturområder skal prioriteres i alle saker.

At vi har en krise er veldokumentert – det er ikke rom for tvil lenger. FNs klimapanel har lansert en bekymringsverdig rapport som slår fast at vi har mye dårligere tid enn det vi tidligere har trodd. Vi har bare 9 år til å stanse den globale oppvarmingen til 1,5 grader, men vi ligger dårlig an.

MDG la inn et forslag til kommunestyret i Larvik om at kriseberedskapen vi har i kommunen blir tatt i bruk og at konkrete tiltak blir utviklet i et faglig og politisk samarbeid.

Vi vil at hensyn til artsmangfold, økosystemer og bevaring av naturområder skal prioriteres i alle saker.

Livet på jorda er fantastisk rikt og mangfoldig, men i dag forsvinner dette mangfoldet mer enn tusen ganger raskere enn det som er naturlig. Allerede 68 % av det ville dyrelivet er blitt borte – på 50 år.

Matproduksjon har ført til avskoging av 40 % av verdens skoger – ikke bare i Amazonas. Korallrev over hele kloden, som har eksistert i millioner av år, dør foran øynene våre.

Oppvekstområder for fisk og smådyr i Oslofjorden blir borte. Det som en gang var en av landets rikeste fjorder, hvor det krydde av feite torsk, sild og brisling, hvor det var hval og tunfisk og svære håkjerringer, er i ferd med å bli en ørken. Det er et utall av bekymringsfulle tegn i tiden – nå går vi ikke engang inn på plast i havet.

Men hva svarte så ordføreren på ropet om aksjon. Han – eller kanskje rettere administrasjonen i kommunen – mener vi har planer gode nok, vi må ta oss god tid og vil vente til vi har nødvendige ressurser. Det mente også alle representantene i kommunestyret – unntatt de fem fra Miljøpartiet De Grønne, SV, V og Rødt som mener det haster med å snu ferden mot stupet.

Mens vi er på vei til helvete – på første klasse!

Kjære velgere i Larvik kommune. Om noen spør om det nytter og hva kan lille Larvik bidra med når både klima og natur er på vei til å kollapse? Så er svaret at enkeltmennesker som står opp for hva de tror på betyr en forskjell. Som de alltid har gjort igjennom historien.

I Larvik skal vi stå skulder ved skulder.

Denne gangen er det kloden som skal reddes og vi har dårlig tid!

Kommentarer til denne saken