Regjeringen har nylig vedtatt å bevilge 125 millioner kroner ekstra til idretten – for å få deltakelsen opp, og prisene ned.

Pengene fordeles etter en nøkkel der kommuner med flest lavinntektsfamilier får mest. Og nå er det klart at Larvik får drøyt 1,3 millioner kroner av potten.

– Disse pengene skal fordeles gjennom idrettsrådet, og vi vet at dette er midler som kommer godt med. Vi håper det kan bidra til lavere kontingenter og større muligheter for deltakelse i idretten for familier som sliter med å få økonomien til å gå rundt, sier Aps ordførerkandidat i Larvik, Elin Nyland.

LES OGSÅ: Kjente pulsen øke da annonsen dukket opp: – Alt stemte

Skal hjelpe de som sliter mest

Idrettsrådet i Larvik kan ikke gjøre hva de vil med midlene. Midlene skal:

  • Gå direkte til klubbenes arbeid med å inkludere barn og ungdom som faller utenfor på grunn av sosial ulikhet og sosioøkonomiske årsaker.
  • Holde foreldrebetalingen og aktiviteter som er kostnadsdrivende nede.

Idrettsrådets leder, Ann-Kristin Aanstad, er ikke i tvil om at det er stort behov for midlene som nå kommer.

– Dette er en gavepakke til dem som sliter. Vi ser i Larvik at mange har store utfordringer med kontingenten, og i seks av de ti største klubbene er det over 500.000 kroner i ubetalte kontingenter nå. Vi vet at mange familier ser seg nødt til å melde ut barnet når kontingenten kommer, og så melder de seg inn igjen, i håp om at klubbene skal akseptere dette.

Bunnplassering, ikke topplassering

Selv om Aanstad gleder seg over pengene, mener hun det er all grunn til å stoppe opp ved grunnen til at Larvik er en av kommunene som nå får penger.

– Vi får midlene fordi vi ligger på 18. plass i landet over kommuner som har flest lavinntektsfamilier. Det er ikke en topplassering – det er en bunnplassering.

Akkurat hvordan pengene nå skal fordeles mellom klubbene i Larvik, er fortsatt uklart.

– Vi ser på dette som fattigdomsmidler. Det er utgangspunktet – og vi ser på tallene at det er store forskjeller mellom klubber. Vi må gå inn i tallene og finne ut hvordan vi best mulig kan hjelpe dem som sliter mest, sier Aanstad.