Gå til sidens hovedinnhold

«Larvik fostrer ekstremister og terrorister»

Artikkelen er over 6 år gammel

Stortingsrepresentant Christian Tybring Gjedde får kjeft av partifelle i Larvik for Facebook-påstander.

Frps Christian Tybring Gjedde er blant dem som har fått med seg at Islamsk kulturforening, gjennom Amanastiftelsen, har kjøpt den gamle handelsskolen i Larvik.

Der planlegges nå et storstilt kultursenter, blant annet med moské.

"Hvordan klarte Ghozlan (styremedlem i stiftelsen som har kjøpt handelsskolen, red.anm.) og co å reise 17 millioner kroner, dertil de siste tolv siden februar? Larvik fostrer ekstremister og terrorister. Moskeen der er svært ytterliggående (samme gjelder Bergen, som er nevnt, osv), og nå ligger det altså an til megamoské. ", skriver Tybring Gjedde på Facebook.

Til Østlands-Posten forteller Tybring-Gjedde at Facebook-oppdateringen er basert på informasjon han har fått fra Hege Storhaug i Humans Rights Service.

- HRS driver omfattende journalistisk gravearbeid. Informasjonen jeg får derfra stoler jeg på. Derfor ble dette lagt ut, sier Tybring-Gjedde.

Som understreker hans egen definisjon av ekstremisme:

- Ekstremisme er ikke kun terror. Hvis man praktiserer, eller støtter, Sharia og vil ha dødstraff for homofili, dødstraff for å forlate islam, eller ber kvinnene sitte bakerst i moskeen, så er man også ekstremist.

Leder for Islamsk kulturforening Mohammed Zaidan lar seg ikke hisse opp over de kraftige beskyldningene.'

- Det han sier er hans mening. Vi er norske vi som ham. Vi er glad i landet vårt og vil passe på det, minst like mye som ham. Vi samarbeider med myndigheter og med politiet. Det er en person som mener dette. Jeg tror ikke han har så mange av de andre millionene i Norge på sin side, sier Zaidan.

Les også: Planlegger kultursenter

Tar avstand

Frps gruppeleder i Larvik, Per Manvik, har ikke sans for utspillet fra partifellen.

- Nei. Det har jeg ikke. Jeg tar avstand fra ytringer som ikke er begrunnet i fakta. Og

det han skriver om ytterliggående moské har vi ingen grunn til å tro er sant, sier Manvik.

Tybring-Gjedde har ikke vært i kontakt med Manvik i forbindelse med saken.

- Overhodet ikke. Har aldri snakket med Tybring Gjedde. Vi baserer oss på trusselvurderingen fra PST. Den er ikke oppgradert.. Hvis Tybring Gjedde sitter på annen informasjon enn PST bør han snarest komme ut med det. Det er vi svært interessert i.

- Skremmende

Varaordfører Hallstein Bast har heller ikke mye til overs for Tybring-Gjeddes utspill.

- Skremmende at han sprer om seg med sin manglende kunnskap - spesielt med tanke på at han har den rollen han har.

Som mener stortingsrepresentanten må følge opp utspillet sitt.

- Dette forventer jeg at han kan dokumentere. Jeg sitter i politirådet, og trusselvurderingen fra PST er ikke i samsvar med påstandene til Tybring-Gjedde, sier Bast.

- Man lager ikke statistikk av to enkelttilfeller. To stykker er ingen trend, det er vel der kortslutningen har skjedd, avslutter varaordføreren.

- Ta kontakt med HRS

- Hvem som har mest kontakt med PST skal Manvik og Venstre-representanten være litt forsiktige med å uttale seg om. Men jeg anbefaler begge å ta kontakt med Hege Storhaug og HRS. Den informasjonen jeg får derfra stoler jeg fullt og helt på, sier Tybring-Gjedde.

- Sitter du på informasjon fra PST om Larvik som Larviks politikere ikke har?

- Jeg forholder meg bare til PSTs nåværende vurdering, og undrer meg på at informasjonen til Larviks politikere er annerledes enn det offisielle synet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.