Tømmer fortsatt viktig for Larvik havn

Viktig transport: Tømmer fra Viken skog fraktes over Larvik havn én gang per måned, og er fortsatt viktig for havna.

Viktig transport: Tømmer fra Viken skog fraktes over Larvik havn én gang per måned, og er fortsatt viktig for havna. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Men transport av stål er det som øker mest av gods som går via kanalkaia.

DEL

Mandag ble cirka 5.000 kubikkmeter tømmer fra Viken skog lastet på skip på kanalkaia med Norske Skogs anlegg i Skogn i Levanger i Nord-Trøndelag som destinasjon.

– Vi skiper ut en last med tømmer cirka én gang i måneden, forteller havnedirektør Jan Fredrik Jonas.

– Dette er tømmer fra Viken skog, og dermed hentet fra skoger på Østlandet, forteller han.

Vanligvis er det last på mellom 4 og 5.000 kubikkmeter som blir lastet om bord på skip, og til en vekt på rundt 4.000 tonn.

– Tømmeret går som regel enten til Norske Skog i Skogn for produksjon av tremasse til blant annet papirprodukter, men det går også transporter til Sverige. Da er det snakk om tømmer til produksjon av biomasse, forklarer han.

Les også: Tømmer klart for utskipning

Ny lagringsplass

Larvik havn har i de siste tre årene lagret tømmer som er klar for transport på Sika-tomta ved Elveveien. Denne tomta står nå byggeklar for den nye godsterminalen, og Larvik havn har derfor tatt i bruk en ny tomt som lagringsplass.

– Vi bruker nå det vi kaller «firkanttomta» helt nede ved kanalen. Her etablerer vi nå også en automatisk målestasjon for tømmer, som erstatter den manuelle målingen av mengden tømmer, forteller Jonas.

Les også: Satser 47 millioner på godsterminal på Øya i Larvik

Stål øker

Mens konteinertransport fra sjøsiden viser den største aktiviteten ved Larvik havn, som er den nest største i sitt slag i Norge, er det stein, tømmer og stål som dominerer inne på kanalkaia.

– Her er det transport av stål som nå øker mest, forteller Jonas.

– Mest er det stål fra Mo i Rana som kommer til oss, og som blir lastet over på biler som går videre til stålprodusenter, forteller han.

Ny tomt: Larvik havn har ny flyttet lagringsplass for tømmer fra Sika-tomta til bryggekanten ved kanalen.

Ny tomt: Larvik havn har ny flyttet lagringsplass for tømmer fra Sika-tomta til bryggekanten ved kanalen. Foto:

Artikkeltags