Nå skal havnene i Larvik bli renere – tidlig ute med ny teknologi

Effektiv søppelbøtte: PortBin er nå på plass i Larvik havn, og skal bidra til renere sjø i kommunen.

Effektiv søppelbøtte: PortBin er nå på plass i Larvik havn, og skal bidra til renere sjø i kommunen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Torsdag ble en flunkende ny plastoppsamler senket i sjøen ved kanalkaia. Snart skal den flytende søppelbøtta samle opp plast i alle små og store havner i Larvik.

DEL

– Dette er en milepæl i kampen mot marin forsøpling. En stor dag at Larvik får være tidlig ute med denne løsningen, sa ordfører Rune Høiseth, før han klippet snoren som satte i gang et unikt prosjekt i Larvik havns områder.

Enkelt konsept

Det er Greencarrier, som er samarbeidspartner med blant annet Larvik havn, som har tatt initiativet til at det Vestfold-baserte selskapet Spilltech ASs produkt PortBin, nå blir permanent plassert i flere norske havner.

PortBin er enkelt beskrevet en flytende søppelbøtte som samler opp plast fra havoverflaten i havner for deretter å kunne tømmes.

Oppfinnelsen ble, ifølge skipsrevyen.no, utviklet i samarbeid mellom Spilltech AS, Sandefjord kommune, Sandefjord havn og Innovasjon Norge.

Et av de viktige poengene med PortBin er å få fjernet søppelet så raskt som mulig, for dersom det synker til bunns blir det mer problematisk å få tak i det, og teknologien som ligger bak produktet baserer seg på teknologi tilpasset oljeindustrien.

Selve produktet er, ifølge nettstedet, konstruert som en flytende ring med en kurv under. Det fungerer ved at vannet under ringen pumpes bort, og nytt vann strømmer over ringen. Hvis det er søppel i vannet, vil dette fanges opp og lagres i kurven.

Leveringen til Larvik havn er den første i regi av Greencarrier, og etter Larvik står havner i Kristiansand, Bergen og Moss for tur.

Produktet har det siste året vært testet ut i flere norske havner, og kommer nå altså i permanent bruk i Larvik.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Flott tiltak: Ordfører Rune Høiseth skrøt av tiltaket da han klippet snoren for det nye tiltaket i Larvik havn torsdag.

Flott tiltak: Ordfører Rune Høiseth skrøt av tiltaket da han klippet snoren for det nye tiltaket i Larvik havn torsdag. Foto:

En viktig dugnad

Jørn Simonsen fra Greencarrier overrakte den «marine søppelbøtta» til havnedirektør i Larvik, Jan Fredrik Jonas, ved hjelp av ordføreren, og sa at dette er snakk om starten på en stor og viktig dugnad.

– Verden renner over av plast. Det vet vi som driver med transport til sjøs alt om.

– Vi har nå satt i gang en svært viktig dugnad, og vi er stolte av å kunne gjøre det i samarbeid med Larvik havn, sa Simonsen ved overleveringen.

PortBin vil ligge inne mot land, og den er i første rekke tenkt å skulle samle opp plastsøppel som kommer flytende i overflaten.

– PortBin kan ligge i månedsvis i sjøen og samle opp søppel, men er avhengig at det kommer søppel flytende i overflaten, sa konstruktør av søppelsamleren hos Spilltech, Trond Lindheim til avisa.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Betyr mye: Den marine søppelbøtta i Larvik havn skal bidra til renere sjø i Larvik. Fra venstre: Havnedirektør Jan Fredrik Jonas, ordfører Rune Høiseth og konstruktør Trond Lindheim.

Betyr mye: Den marine søppelbøtta i Larvik havn skal bidra til renere sjø i Larvik. Fra venstre: Havnedirektør Jan Fredrik Jonas, ordfører Rune Høiseth og konstruktør Trond Lindheim. Foto:

200 kilo per år

Tester gjort i Bergen viser, ifølge Greencarrier, at PortBin kan samle opp nærmere 200 kilo per år.

– Forsøk har vist at den kan samle opp så mye som 14.000 plastbiter på ett år. Plast er lett, og 200 kilo plast er mye, sier Aksel Marconini Cappelen, salgssjef hos Greencarrier, til ØP.

– Vi fikk ideen til å bruke produktet til å bidra til renere havområder rundt havnene der vi opererer. Vårt største marked er import til sjøs, så det var naturlig for oss å forplikte oss til dette initiativet, og vi håper at våre kunder ønsker å bli med oss ​​og jobbe for et bedre miljø sammen, sier Aksel Marconini Cappelen.

Marconini Cappelen sier at Greencarrier nå inviterer sine kunder til å støtte opp om dette initiativet ved å betale et «grønt bidrag», som er en liten avgift lagt til fakturaen.

– Dette samarbeidet vil bidra til et renere hav til å begynne med, og vår ambisjon er å utvikle konseptet, og fortsette å finne prosjekter for å spare miljøet. PortBin vil være et av forhåpentligvis mange framtidige prosjekter innen Greencarriers egen grønne bidrag, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Her er den marine søppelbøtta ved kanalkaia

Her er den marine søppelbøtta ved kanalkaia Foto:

Skal flyttes rundt

Jan Fredrik Jonas i Larvik havn sa at kampen for et bedre miljø er viktig, også for Larvik havn.

– Det er de små og kanskje ikke så synlige mengder med søppel som til sammen er så farlige.

– Det skal vi nå gjøre noe med, sa han ved kanalkaia torsdag.

Nå skal den marine søppelbøtta både ligge inntil land ved kanalkaia, men den skal også flyttes rundt til småhavnene i kommunene.

– Gro Harlem Brundtland sa en gang at man må «tenke globalt og handle lokalt». Dette er et godt eksempel på det. Plastforsøpling er et svært alvorlig problem.

– Her går Larvik i front for å gjøre noe med problemet, og jeg er veldig glad for at man tar i dette på denne måten, sa ordfører Rune Høiseth etter at snorklippingen var gjennomført.

Artikkeltags