Gå til sidens hovedinnhold

Jernbaneterminal - et gode for Larvik

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ringvirkningsanalysen Larvik Havn gjennomførte for få år siden viste at havna er direkte eller indirekte ansvarlig for 1.005 arbeidsplasser i Larvik. Vårt mål er at dette tallet stiger i årene framover.

Larvik havn er kommunens port mot verden. Fra havna på Revet skipes larvikitt ut til hele verden, og blokkene som pakkes i containere ved siden av Revstien ser ikke dagslys igjen før de er i Kina. Tilsvarende er sjansen stor for at juletrebelysningen du kjøpte i jernvarebutikken, eller flisene du har lagt på badet, er importert over Larvik havn. Larvik havn er Norges nest største containerhavn – men det gjør ikke Larvik til «Norges største veikryss». Tvert imot gir det Larvik en viktig rolle i det grønne skiftet.

Godsanalysen som ble gjennomført i forkant av Nasjonal transportplan viser at godstransporten vil øke sterkt i årene framover. Da er det viktig at vi sørger for at så mye som mulig av den transporten går på sjø og bane, heller enn på vei. Hensikten med terminalen på SIKA-tomten er å gi mindre gods på vei – både i Larvik, Vestfold og Norge.

Noen har vært bekymret for at terminalen vil generere støy. Vår hensikt er å skape en støysvak terminal, der både laste- og losseoperasjoner og trafikkavvikling foregår på en støysvak måte, som ikke ligger omgivelsene til last. Beboere på Torstrand, som er bekymret for et stort antall godstog vil holde dem våkne, kan vi også berolige. I de rutesøknadene som er kommet inn så langt er det planlagt at togene skal ankomme terminalen fra nord, og også ha avgang fra terminalen mot nord – uten å være innom Larvik stasjon først. Når vi i tillegg vet at hvert tog representerer inntil 30 trailere som ellers hadde belastet veinettet i og rundt Larvik, føler vi oss trygge på at det totale støybildet blir bra.

Larvik Havn er viktig for Larvik og Larviks næringsliv. Det er også viktig at vi som innbyggere føler at havna er til gavn for oss som bor her. Det er en av grunnene til at vi har bygget «Revstien», der vi alle kan nyte utsikten til havet mens vi går tur. Imidlertid ser vi at mange av Revstiens brukere ikke bare nyter sjøutsikten, men også benytter anledningen til å titte gjennom gjerdet og inn på terminalen på Revet. Noen blir til og med stående ei god stund og betrakte laste- og losseoperasjonene på terminalen. Dette synes vi er bra – og det er noe vi håper å kunne legge til rette for på SIKA-tomta også. Vårt mål er å lage en terminal som gjør SIKA-tomta penere enn den er i dag – og vi lover å drive den på en måte som i størst mulig grad tar hensyn til området rundt havna, og folk som bor der.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.