Gå til sidens hovedinnhold

Tid for omsorg

Artikkelen er over 4 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Litt i skyggen av det som ble en dramatisk sluttbehandling av planene for Grandkvartalet i onsdagens kommunestyre, kom behandlingen av kommunebudsjettet, også kjent som strategidokumentet for 2017-2020. Altså rammen for de prioriteringer kommunen skal forholde seg til framover.

De store summene går som alltid til skole og helse/omsorg. Selvfølgelig er det andre og viktige deler som utgjør kommunens portefølje, og politikerne må prioritere også der, men det aller viktigste kommer innenfor de to hovedområdene. Av et budsjett på drøye tre milliarder går 45 prosent til kultur og oppvekst og 39 prosent til helse og omsorg.

I de seinere år har man knapt funnet et parti som har uttalt at de prioriterer det ene framfor det andre, da med unntak av Venstre og Hallstein Bast, som hele tiden har framholdt de unge og skole som sin førsteprioritering – foran de gamle og omsorg. Ellers har det vært mye Ole Brumm-taktikk. Begge skal prioriteres.

I år ble det annerledes. De rødgrønne, med unntak av Venstre som brøt samarbeidet, var klare på at ved denne korsvei måtte det til en prioritering av helse og omsorg. Og etter første runde fikk de til slutt med seg også Høyre og KrF og en uavhengig på et forslag som har en noe annen profil enn de siste årenes budsjett.

Det er et valg vi er enig i. Selvfølgelig er skole og best mulig forhold for de yngste av stor viktighet, men vi er kommet til et punkt i Larvik der det stadig oftere, og med rette, stilles spørsmål ved både ressursmangel og verdighet for våre eldre.

Og med økende utfordringer for hjemmetjenesten når stadig flere vil bo hjemme så lenge som mulig, samt behov for tilrettelegging av boligene, var det ved denne korsvei på sin plass å gi sektoren et løft. «Det er vel ikke noe å diskutere,» sa Arbeiderpartiets gruppeleder Turid Løsnæs på folkelig vis da hun beskrev behovene. Og det er vi enig i!

Så skal en heller ikke glemme at Larvik-skolen har fått flere synlige løft de siste årene, noe politikerne skal ha ros for. For to år siden ble Mesterfjellet skole åpnet, og enda mer synlig blir satsingen når nye Fagerli skole åpnes for barn fra Nanset og Frostvedt like over nyttår.

De fleste av oss som har fått ta en titt innenfor veggene de siste ukene, og ikke minst sett gleden i ansiktene til barn som viser rundt og forteller om den nye skolen sin, er sikre på at det blir et virkelig løft for dem som sogner til den nye skolen.

Det gleder vi oss over, på samme måte som vi så inderlig unner flere eldre i Larvik en bedre hverdag.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.