Båndtvang i hele Larvik

Dør av sult: Rådyr kan dø av sult og utmattelse ved store snømengder og streng kulde. Her fra en situasjon i Hvarnes i 2006 med viltnemndas Finn Roligheten.

Dør av sult: Rådyr kan dø av sult og utmattelse ved store snømengder og streng kulde. Her fra en situasjon i Hvarnes i 2006 med viltnemndas Finn Roligheten. Foto:

Viltnemnda i Larvik innfører ekstraordinær båndtvang i hele kommunen. Store snømengder gjør situasjonen vanskelig for viltet.

DEL

- Det har vært værhardt lenge og med de snømengdene som nå har kommet er dyra veldig utsatt, sier viltforvalter Lasse Krogstad.

Bare i Kvelde har det kommet 50 centimeter nysnø i løpet av helga, og derfor har viltnemnda gått til det litt uvanlige skritt og innført midlertidig båndtvang. 

Les også: Snømengder gjør at du må passe på

Viltnemda ser at det i noen deler av kommunen er mindre snømengder, men velger av hensyn til håndhevelsen av forskrift å innføre ekstraordinær båndtvang i hele Larvik kommune.

Frykter for viltet: Lasse Krogstad frykter for viltet med så store snømengder.

Frykter for viltet: Lasse Krogstad frykter for viltet med så store snømengder. Foto:

- Vi gjør dette for å beskytte viltet mot unødvendig stress og mot den ekstrabelastningen løse hunder medfører under de rådende forhold. Det står en vinterferie for døra, og mange pleier å ta med hundene sine på tur. Da er det viktig å ha dem i bånd, understreker Krogstad.

Les også: Innfører båndtvang i Lardal

Bestemmelsen krever at hunden skal være fysisk hindret fra å løpe fritt. Alle hunder skal holdes bundet eller forsvarlig innestengt. Det er ikke nok å ha hunden ”under kontroll”. Bestemmelsen gjelder for Larvik kommune, også i eget tun eller hage som ikke har gjerde med tilstrekkelig høyde.

Dersom vintersituasjonen fortsetter som nå, vil en del vilt naturlig omkomme. I første rekke vil dette ramme dyr uten eller bare med små fettreserver, dvs. seint fødte individer, eldre dyr og dyr med skader. Alle bør ta hensyn ved å unngå steder der en vet vilt oppholder seg og gå vekk dersom vilt oppdages slik at dyra slipper den ekstrabelastning det er å ha folk innpå seg, mener viltnemnda.

Artikkeltags