Gå til sidens hovedinnhold

Fastelavnsris og fjærtrær

Artikkelen er over 4 år gammel

Nå har de buntet ris og festet fjær på over 400 fastelavnsris og flere fastelavnstrær, kvinnene i Larvik Sanitetsforening. Nå skal risene ut til folket, og pengene går til arbeid med kvinner og barn.

– I år har vi vært og hentet kvist og trær på Enger sag i Hvarnes, forteller Grethe Auby og Ellen Midtvik. Det vil si, det var i november i fjor de hentet inn bjørkekvistene.

– Vi reiser ut med menn og tilhenger for å sanke inn. Det blir en fin tur med kafferast og pølser, smiler de to Sanitetskvinnene.

Hver onsdag i januar har de sittet i Helsehuset og først buntet og så festet fjær til alle risene.

– Det er veldig sosialt, skjønner du. Vi oppbevarer kvisten under presenning utenfor huset her. Så drar vi alt inn på presenningen og legger det i en stor haug på gulvet. Så står vi og skravler og bunter med kaffepauser imellom.

For noen år siden kunne de lage opptil tusen fastelavnsris. I år ble det litt over 400.

Tradisjon i 70 år

– Det er jo litt av en jobb. Fjærene kommer i poser med ti stykker i en farge. Så blander vi farger og fester fjær, og på slutten går det jo aldri opp. Da sitter vi igjen med noen få farger til de siste, ler Ellen Midtvik.

Fastelavnsris er en merkelig tradisjon. I over 70 år har Sanitetskvinnene solgt sine fargerike ris for å skaffe inntekter til lokalt arbeid og forskning i kvinnehelse og kvinnesykdommer.

Leksikon kan fortelle at bjørkeris i hedensk tid var et symbol på fruktbarhet. Det var kvinner og barn som fikk ris. For Sanitetskvinnene er det en god tradisjon og et sikkert vårtegn. I fjor solgte de fastelavnsris for rundt 12 millioner kroner.

– I år går prisen opp fra 50 til 75 kroner, derfor hadde vi lyst til å lage risene litt ekstra fine i år, sier de to ildsjelene.

I gangen står det en liten skog av bjørk med fargerike fjær.

– De selger vi til bedrifter for 600 kroner stykke. De lyser skikkelig opp i ei kantine eller et stort lokale, reklamerer de to.

Søndag 26. februar er det fastelavnssøndag. Og fra den 16. selger kvinner fra alle Sanitetsforeningene i byen sine fargerike ris rundt om i kommunen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.