Nedleggelse av Varden barnehage

VARDEN: For et godt barnehagemiljø med gjensidig tillit, lojalitet, humor, glede, vennskap og kommunikasjon tar det årevis å bygge opp. Men å rive det ned, er bare et tastetrykk unna,skriver Hanne Plesner.

VARDEN: For et godt barnehagemiljø med gjensidig tillit, lojalitet, humor, glede, vennskap og kommunikasjon tar det årevis å bygge opp. Men å rive det ned, er bare et tastetrykk unna,skriver Hanne Plesner. Foto:

Av
DEL

MeningerI 2005 ble jeg ansatt i Blokkhus barnehage. Blokkhus var en liten, koselig barnehage, etablert i lokalene til den gamle fødestua i Stavern. Et bygg med sjel. Vi hadde stor frihet og fleksibilitet til å forme vår hverdag sammen med barna. På varme sommerdager kunne vi tilbringe hele dagen på stranda. Vi hadde fjellet i barnehagen og barna mestret klatring etter egne forutsetninger. Med de eldste barna tok vi stadig klatreturer opp til blokkhuset på toppen, med flott utsikt over Stavern. Vi hadde også et godt samarbeid med Sjømannshjemmet, som ligger rett over veien. Miljøet i barnehagen var trygt og oversiktlig og alle ble sett.

På samme tid ble nye Varden barnehage ferdigstilt som en stor, flott og fleksibel barnehage med to store og en liten avdeling. Blokkhus og Varden hadde felles styrer og samarbeidet godt, besøkte hverandre, dro på tur sammen og hadde felles møter.

I 2010 ble Blokkhus besluttet nedlagt, etter at det året før var nedlagt betydelige kostnader i å utbedre uteområdet. Idag ligger det stavernsgule huset der øde og forlatt, smått gjemt bak de fraflyttede lokalene til det gamle biblioteket. Jeg undrer fortsatt på hva kommunen egentlig sparte den gangen de la ned Blokkhus. Med tanke på at mellom 80 og 90 % av kostnadene til barnehagene er personalkostnader.

Og nå står altså Varden for tur. Den engang så store, flotte barnehagen som ble bygget nettopp for fleksibel bruk. Men alt er relativt. I dagens barnehagebilde er Varden plutselig blitt en liten barnehage (les: for liten). Ifølge barnehagebruksplanen skal det være et mangfold, både store og små barnehager. Hvor er de små barnehagene i Stavern? Finnes ikke. Både Sjøparken og Grevle ble etablert etterpå, i tillegg er Solstad bygget ut. Store barnehager passer ikke for alle barn, passer ikke for alle foreldre.

Det sies at den som legger premissene også sitter med makta til å definere svaret. I barnehagebruksplanen står det at det er et sviktende fødselsgrunnlag i Stavern. Dette er virkelig en passiv måte å forholde seg til framtiden på! Selvfølgelig er det sviktende fødselsgrunnlag i Stavern, det er en kjent sak at pensjonister ikke føder spesielt mange barn. Ønsker politikerne at Stavern skal bli et attraktivt område for barnefamilier, så må det jobbes for å få de dit. Og da trengs et mangfold av barnehager, store og små, og kortreiste. I tillegg må man i perioder regne med at noen barnehager kanskje ikke går med full kapasitet, men demografien i et område vil endre seg over tid, politikerne må tenke lenger enn 4 år fram i tid. Varden ble bygget for fleksibilitet. Hvorfor ikke tenke litt kreativt her, f.eks. utleie av lokaler til foreninger og møter på kveldstid? Å legge ned Varden er ikke bare drastisk, det er også en desperat handling.

For å vende tilbake til kostnadene igjen: det er viktig å minne politikerne om at kostnader ikke bare er de tallene dere ser på iPaden, det følger store menneskelige kostnader i tillegg. For et godt barnehagemiljø med gjensidig tillit, lojalitet, humor, glede, vennskap og kommunikasjon tar det årevis å bygge opp. Men å rive det ned, er bare et tastetrykk unna.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags