Som Larvikspatriot er jeg opptatt av alt det fine regionen vår har å tilby. Naturen er fantastisk, og det skjer mye spennende utvikling i Larvik. Og jeg ser hvordan stolte idrettsøyeblikk bidrar til entusiasme og engasjement i lokalsamfunnet.

Fram er klubben i mitt og manges hjerter. Fram har begeistret, samlet og engasjert siden 1894. Både Larvik Turn og Fram hadde sin storhetstid på 1950 tallet, en tid der Larvik var et kraftsentrum i norsk fotball. Etter 1980 har vi hatt noen «store» fotballkamper i byen, men fotballen har ikke klart å ta steget tilbake til nivå 2 i Norge. Fram jobber for at Larvik skal kunne ta steget.

Vi er i frivillighetens år, og det gjøres utrolig mye bra innenfor frivilligheten. I ønsket om å bidra til ytterligere fotballsatsing i Larvik er frivilligheten en viktig byggesten. I Fram står vi samlet om å visjonen om å skape nye stolte øyeblikk for byen vår, mange bidrar på ulike nivå for at vi skal lykkes. Fotballen har utviklet seg, og skal byen vår tilbake på kartet, så må det arbeides målrettet og systematisk. Det er ressurskrevende å ønske satsing over tid i fotballen, men det er en rolle Fram har tatt på seg. En gruppe ildsjeler tok høsten 2018 initiativ for å revitalisere Fram Fotball med et ønske om å bidra til å bygge en stabil toppfotballklubb i Larvik, mange engasjerte seg. Et Larvikslag som skal gjøre seg gjeldende i 2. div. og etter hvert kan ta opprykket til 1. divisjon når forholdene ligger til rette.

For å lykkes over tid, må tre byggestener på plass: Anlegg, organisasjon og sport. Framparken har nå fått et moderne anlegg med tribune og garderobefasiliteter, og klubbens nye fasiliteter gav blant annet muligheter for U19 landskamper i fjor. Her fikk lokal fotballungdom referansepunkt i egen by og muligheten til å se spillere som bla. har fått prøve seg i Premier League.

Men man blir ikke god av fasiliteter alene, derfor er det jobbet systematisk med organisasjon for å legge bedre til rette for gode rammeforhold for toppfotball. Sportslig har Fram og Larvik tidvis vært i nærheten av å kunne ta steget, men klubben må utvikle og videreutvikle treningskulturen, og spillerutviklingen må styrkes, det er et langt løp. Vi fikk en god indikasjon på interessen allerede i 2019, med stigende entusiasme og oppmerksomhet rundt fotballen. Framparken er igjen en møteplass der man treffer på naboer og kollegaer på kamp. Det er god fotballinteresse i Larvik. Å gi gode øyeblikk til innbyggerne og skape rollemodeller for unge ambisiøse fotballspillere er bare noe av gleden et slikt arbeid kan gi. I 2019 fikk alle klubbene i Larviksfotballen mulighet til å være enten maskot eller ballhenter på en av kampene. Å se Herman Solberg Nilsen juble sammen med Mame Ndiaye, omgitt av spillere i Halsen, Fram, Stag, Nanset, Kvelde, Sporty, Tjølling og flere draktfarger fra distriktet, viser litt av fotballens samlingskraft og hvordan man kan skape stolte øyeblikk for innbyggerne.

Nå var Larvik igjen synlig på den norske fotballarenaen, og ble omtalt i VG, Aftenposten og andre riksmediene. NRK og TV2 var på besøk, fotballens gjennomslagskraft er stor. Når vi spilte kvartfinale i NM borte mot Ranheim hadde flere enn 300 Larvikinger tatt turen til Trondheim. Det er bare Vålerenga som har hatt flere tilreisende supportere på en bortekamp på Ranheim! Det var 2.500 tilskuere i Framparken på hjemmekamp mot Bærum. Det demonstrerer et stort potensial i byen vår! I tillegg til tilskuertall, engasjerer det langt utover de som møter på kamp. Det ser vi bla. I sosiale mediene.

Publikum er fortsatt engasjerte, og publikumstallene har fortsatt å være solide. I fjor når det ikke gikk så godt og det var koronabegrensninger, hadde Fram i snitt over 600 på hjemmekampene, i år er snittet over 700 tilskuere på kamp. Samlingsplassen, møteplassen og felles opplevelser er viktig. Det er bare to andre klubber på nivået over Fram som kan vise til høyere publikumstall på sine kamper. Det sier noe om interessen, om mulighetene og om Larvik.

Idretten er nådeløs, og klubben fikk seg en tøff smell med nedrykk i fjor. Men som en av samarbeidspartnerne og sponsor sa: «Den avgjørende scoringen i siste serierunde i det 92 spilleminutt, endrer ikke arbeidet og systematikken som er lagt ned. Vi står samlet for at Fram skal lykkes.»

Fotballen har en lang historie i Larvik. Mange klubber driver godt og gir gode treningsforhold og utvikling av spillere. Derfor gleder det å se treningstøy i alle slags klubbfarger på kampene våre. Deltakelse i idretten handler om gode opplevelser, fellesskap og å utvikles som mennesker. Breddeidrett er viktig, og alle skal kunne delta. Men, det er viktig at Larvik også har en arena for de som ønsker å satse mer, slik at man kan skape toppfotballmulighet i egen by. Det gir en helt egen entusiasme og stolthet.

Idretten er en stor inkluderingsarena, som engasjerer på tvers av etnisitet og sosial tilhørighet. Fram fotball samarbeider med Fotballstiftelsen og Larvik kommune om Frams gatelag, som trener og spiller i Framparken. De er en naturlig del av klubben.

Frivilligheten rundt Fram fotball er en viktig ressurs. For å gjennomføre en hjemmekamp på et godt profesjonelt nivå kreves det et stort apparat av frivillige. Det er 60–70 frivillige som bidrar på kampene, og i tillegg har mange gjort mye på dugnad i forkant. Istedenfor å bruke tiden på egne aktiviteter, eller kun som tilskuer på tribunen, møter de frivillige opp timer før kampstart for å hjelpe til.

Frivilligheten gir samhold, tilhørighet og fellesskap. Frivillige bidrar til et arrangement som ellers ikke kunne vært gjennomført og til å løfte kvaliteten på arrangementet. I Frivillighetens år vil jeg derfor særskilt trekke fram og takke alle dere som stiller opp for Fram fotball, slik at vi lykkes med å skape den gode opplevelsen for våre innbyggere og stadig økende gruppe følgere! I tillegg en stor klapp for alle som bidrar på ulike nivåer i Larviksfotballen spesielt og frivilligheten generelt.