Gå til sidens hovedinnhold

Larvik trenger folk som dette

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det som stadig slår meg etter noen måneder i denne vakre byen, er hvordan mange av innbyggerne trekker fram det som skjer i Sandefjord og hvor mye nabobyen har fått til. ER det faktisk så stor forskjell eller er man rett og slett flinkere i Sandefjord til å skryte av seg selv?

Jeg innrømmer glatt at jeg har mange hull i kunnskapen min om Larvik etter å ha jobbet her i bare sju måneder, men jeg blir stadig mer kjent med kommunen og ikke minst folk. Dette er en kommune det er lett å bli glad i, med et mangfold av natur, by, sjø og land, med utrolig mange engasjerte og fine mennesker. Det er rett og slett en glede å treffe de som oppriktig ønsker å gjøre noe godt for byen og kommunen sin.

I forrige uke satt jeg for eksempel ved samme bord som Ane Ringheim Eriksen fra Larvik museum, journalist Kristian Bålsrød, Geir-Atle Johnsen og Kjetil Vold fra Ropert, regissør Anne Meek og prosjektleder Camilla Svendsen fra Larvik kommune. Vi snakket om det kommende byjubileet der Larvik fyller 350 år og hvordan år 2021 kommer til å prege byen. Vi i ØP skal også være med og fortelle deg spennende historier om byen du bor i, men noen av de som virkelig holder hånda på rattet, er folkene som er nevnt over. Ikke bare holder de hånda på rattet, men de styrer med entusiasme og kreativitet mot det som skal bli en folkefest neste år.

Man går ikke upåvirket fra et møte med Ane, Kristian, Geir-Atle, Kjetil, Anne og Camilla. Årsaken er kort og godt at det oser entusiasme og kjærlighet for Larvik når de snakker om festen som kommer. De setter ord på alle kvalitetene Larvik har og hvilke muligheter som finnes, de ønsker å lage en markering som alle kan være med på og håper å skape noen minner som kan leve lenge. (Minst fram til vi skal feire 400 år). Det er rett og slett en gjeng som ikke er redd for å framsnakke Larvik eller skryte hemningsløst av de mulighetene som finnes her. Jeg tenker at vi har alle noe å lære av den entusiasmen.

(Og for ordens skyld: Vi i ØP har også lyst til å være med på festen og håper å bli en av sponsorene i en eller annen form, det skulle bare mangle at lokalavisa ikke er med på dette.)

Det slår meg stadig hvor viktig det er for et lokalsamfunn å ha folk som virkelig brenner for noe. Det er nok av svarte hull å synke ned i og mer enn nok av utfordringer å gripe. Larvik har en lang liste med problemer og utfordringer som må løses de neste årene og topper også negativ statistikk, men heldigvis finnes det også en tilsvarende liste som er fylt med entusiasme og positive ting.

Det er mange som har meninger om hvordan byen skal feire seg selv eller om hvor mye det bør koste. Og det er uten tvil nok av problemer som også fortjener et større fokus i Larvik. Den politiske debatten viser tydelig at middelet for å finne målet er forskjellig og at medisinen kan være ulik. Larvik har en økonomisk utfordring og sliter med barnefattigdom og en høyere andel av uføretrygdede enn både fylket og landet. Larvik har en vesentlig lavere andel av innbyggere med universitetsutdanning enn snittet i Norge og andel husholdninger med lav inntekt, er høyere her enn i landet som helhet. De neste 15 årene vil Larvik trolig ha lav befolkningsvekst i arbeidsfør alder, og størst vekst i de eldste aldersgruppene. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det kan forventes en betydelig økning i antall eldre her. Alt dette kommer fram i folkehelseoversikten som Larvik kommune selv presenterte i april i år. Det er med andre ord nok av utfordringer de neste årene som Larvik må løse og det hjelper heller ikke at kommuneøkonomien beskrives som skrall.

Vi i ØP har også en jobb å gjøre med å sette søkelyset på de utfordringene, men samtidig skal vi også speile et samfunn der det skjer mye positivt. Planleggingen av jubileet er et eksempel som viser at det skjer mye bra.

Det skader aldri å snakke om det som faktisk fungerer bra og trekke fram entusiasmen til folk som vil byen vel. Jeg gleder meg til gjengen som planlegger jubileet skal slippe løs sine kreative tanker til det beste for alle som bor her.

Den entusiasmen tenker jeg at Larvik trenger.

LES OGSÅ:

Planlegger byjubileet neste år: – Vi trenger flere spennende historier om larviksfolk!

To nye byggverk skal skape furore i Larvik neste sommer

Jubileumslogoen er klar, nå trenger de innspill fra deg: – Vi ønsker oss så mange arrangementer som mulig

Kommentarer til denne saken