Når postkassen fylles opp av reklame med gaveideer i fleng er det ikke nødvendigvis slik at alle løper for å kjøpe. Det finnes mange i Larvik som ikke har økonomi til å kjøpe gaver til sine nærmeste. Det finnes også mange som ikke kan vente seg de flotteste presanger. Men noen sørger for at flest mulig får hjelp til nettopp dette.

– Nå henger vi snart opp 200 ønskelister på treet på Torget. Det er ønsker fra barn i alderen 0–18 år, sier Monica Ljusnes i Larvik Røde Kors.

I år som i fjor, er det slik at hvem som helst kan plukke med seg en ønskeliste fra treet, kjøpe inn noe som står på lista og levere gaven enten i en av bodene på Torget, hos Sokrates leker eller ved juletreet inne på Farris Bad. Dersom man leverer pakken på Farris Bad donerer også hotellkjeden penger til Unicef.

– Det er mange som ønsker seg luer og votter, sier Ljusnes.

– I tillegg er det mange som ønsker seg sengetøy, kinobilletter og selvsagt leker, sier hun.

Les også: Gjentar suksessen fra i fjor: – Responsen vi fikk var helt fantastisk

Også for voksne

I tillegg til Røde Kors er også Hjelperingen i Larvik engasjert i arbeidet med julegaver til folk som av ulike grunner ikke har mulighet til å ordne det på egen hånd.

– Vi tar imot alt fra konfekt til sokker og leker, og vi foretrekker at det som blir gitt ikke er pakket inn, sier Unni Elisabeth Fevang i Hjelperingen Larvik.

Mens Røde Kors først og fremst samler inn gaver til barn så er Hjelperingen også opptatt av at voksne skal ha mulighet til å finne julegaver hos dem.

– På vår Facebook-side ligger det mye informasjon om både levering, henting og arrangementer, sier Fevang.

Hun understreker at også matgavekort er noe som mange ønsker seg, spesielt i forbindelse med jul.

– Vi samler ikke inn penger eller mat, men gavekort på dagligvarebutikker med verdier på mellom 100 og 500 kroner er noe vi blir glade for, sier hun.

Les også: I fjor samlet de inn 500.000 bare i Larvik - vil du hjelpe til i år? 

Fordeler oppgavene

Røde Kors ønsker ikke at folk gir penger i pakkene, men sier de heller da ber folk om å putte penger i innsamlingsbøssene som står rundt om i byen eller vippse.

– Vi gjør det slik og kjøper da heller inn senere det som barna trenger, sier Ljusnes i Røde Kors.

Har du et ønske om å bidra til at noen får en bedre jul, men tenker at penger er det greieste å bidra med, så er naturligvis også Frelsesarmeen en organisasjon man kan støtte.

– Det er hos Frelsesarmeen man kan få mat, for eksempel, sier Ljusnes, og forklarer at de har delt oppgavene litt mellom seg slik.

– Vi står for gavene og Frelsesarmeen står for maten, sier hun.

Les også: 17-åring i Larvik har aldri hatt et eget håndkle. Nå ønsker han seg det til jul

Kjøper inn mat for gavekort

Også hos organisasjonen Hjelp oss å hjelpe er det mulig å både gi og få mat.

– Vi samler ikke inn penger, men vi tar imot matgavekort som vi handler mat for til de som kontakter oss for hjelp, sier Ragnhild Lie, kontaktperson for Hjelp oss å hjelpe i Larvik.

Det er hun som skal kontaktes dersom man ønsker å gi noe, det kan være matgavekort eller gaver.

– Vi oppdaterer på Facebook-sida vår med informasjon om hvilke saker vi ønsker oss hjelp til, og der finnes også alt av kontaktinformasjon man trenger, sier Lie.

Om man vil bidra med gaver via Hjelp oss å hjelpe så er det behov for gaver til både barn, unge og voksne.

– Det er et stort behov for denne typen hjelp i Larvik, og dessverre ser det ut til at det er et økende behov også. Heldigvis er vi da flere organisasjoner som bidrar slik at flest mulig kan få en fin jul, sier Lie.

Les også: Hjelper de som er redd for å be om det

Kort oppsummert for deg som ønsker å gi noe:

  • Ønskelister med konkrete gaveønsker fra barn henger på juletreet på torvet. Du kan plukke med deg en liste, kjøpe en gave og levere enten i boder på Torget, hos Sokrates leker eller på Farris Bad.
  • Ønsker du å gi mat bør du kjøpe matgavekort og gi dette til Hjelperingen eller Hjelp oss å hjelpe
  • Penger kan du enten gi i Frelsesarmeens julegryte eller vipps til Røde Kors.
  • Julegaver kan du også donere hos Hjelperingen og Hjelp oss å hjelpe. Kontaktinformasjon, sted og tid for levering finner du på deres Facebook-sider.
  • Husk at også voksne kan ha behov for julegaver, og at det hos Hjelperingen er mulig å komme for å plukke med seg en gave som man selv kan pakke inn og gi til dem man er glad i, dersom den økonomiske situasjonen ikke er så god.

Her finner du Facebook-sidene til Hjelperingen og Hjelp oss å hjelpe.