Denne uka fikk beboerne på Saltbrygga overrakt et felleshus av boligutbyggeren Alfa Eiendom til 15 millioner kroner. Et sted å møtes for alle som bor der, samt selskapslokaler for bursdag og fest.

At Sjøhuset kostet 15 millioner kroner er jeg ikke så opptatt av. Men selve tanken og filosofien bak. For det er på tide at de som bygger ut boliger begynner å ta ansvar for miljø i alle betydninger av ordet.

Problem nummer én i Norge i dag, er ensomhet. Det er kanskje ikke så rart når vi i tillegg til å bo i et barskt klima, i stor grad bygger hus med god avstand til naboen. Og når i alle fall småbyene våre har ganske få rimelige og gode møteplasser.

Jeg så en dokumentar fra en Svensk drabantby på TV i går, der ei jente fra Somalia filosoferte over de grå betongblokkene der hver familie bodde uten å måtte forholde seg nevneverdig til hverandre. – Kanskje er det noen som synes dette er et godt sted å bo? undret hun.

– Vi kan planlegge oss ut av ensomhet, sa rådmann Jan Arvid Kristengård da jeg intervjuet ham i forrige uke. Og han har helt rett.

Problemet som er enda større enn ensomhet, er miljøet. Vi må begynne å tenke annerledes når det gjelder forbruk, bolig, transport. Delingsøkonomien er i farta, den mer kollektive tankegangen. Hvorfor skal alle ha hvert sitt verksted? Det er mer miljøvennlig, rimeligere og hyggeligere å dele med naboen. Bør alle ha egen bil hvis kollektivtilbudet blir bedre tilrettelagt? Må vi ha egen båt, som vi kanskje bruker tre uker i løpet av et år?

Så blir befolkningen eldre, og hjemmehjelpen må bruke dyrebare timer på å kjøre mellom de grisgrendte husene der de eldre bor, mange temmelig ensomme. Hvorfor ikke planlegge seg ut av det problemet også? Ved å bygge boliger med fellesfunksjoner og planlegging for alderdommen.

Derfor blir jeg så forundret over at ikke flere av utbyggerne i Larvik, og her bygges det mange nye boliger, tenker mer framtidsrettet. At de ikke tar det samfunnsansvaret det er å bygge gode boliger for folk i framtida.

Nå er lederen for Larvik By, Paal Espen Wingaard ute og mener Larvik bør kalle seg pionerbyen fordi han ser en kommune som ofte tenker annerledes og nytt.

Så ta utfordringen, store og små eiendomsutviklere. Bygg miljøvennlige, delingsvennlige og folkevennlige boliger. Nå!