Solveig (97) kan ta fem–seks strike på en god dag

Fortsatt aktiv: Solveig Fossum (97) fra Byskogen i Larvik er en av landets eldste bowlere, og har ingen planer om å slutte med det første.

Fortsatt aktiv: Solveig Fossum (97) fra Byskogen i Larvik er en av landets eldste bowlere, og har ingen planer om å slutte med det første. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Solveig Fossum (97) er blant landets eldste bowlere. – Så lenge jeg kommer fram til streken skal jeg fortsette.

DEL

Solveig Fossum er det eldste medlemmet i Sandefjord og Larvik (Sa-La) pensjonistbowlingklubb.

To dager i uka treffes de nærmere 50 medlemmene på Mestern Bowling på Skreppestad.

Aldersgrensen er 60 år, og flere av medlemmene er godt over 90 år.

97 år gamle Solveig har ingen planer om å slutte med det første.

– Så lenge jeg kommer fram til streken skal jeg fortsette. Dette er så moro å holde på med, sier hun, før hun løfter kula og kaster den av gårde.

LES OGSÅ: Ingen planer til helgen? Her er noen forslag til hva du kan finne på i Larvik

Aktiv gjeng: Sandefjord og Larvik pensjonistbowlingklubb teller 48 medlemmer. Her er bak fra venstre Asbjørn Fredriksen, John Arne Olsen, Bjørg Olsen, Olav Gulbrandsen, Sven Tønder, Finn Ivar Heggedal, Børre Ryeng, Arne Akerholt, Harald Wendel, Reidar Aslaksen, Turid Engen, Kjell Augestad, Reidun Nenseth, Anne Lise Mikalsen, Wenche Augestad, Berit Andersen, Bjørg Bach, Anne Lise Kjennvold, Solveig Fossum, Britt Elin Ryeng. Foran fra venstre Åse M. Holberg, Solbjørg Erlandsen, Svanhild Aske, Leif Nenseth, Tor Kristoffersen, Rolf Holberg, Øyvind Johansen.

Aktiv gjeng: Sandefjord og Larvik pensjonistbowlingklubb teller 48 medlemmer. Her er bak fra venstre Asbjørn Fredriksen, John Arne Olsen, Bjørg Olsen, Olav Gulbrandsen, Sven Tønder, Finn Ivar Heggedal, Børre Ryeng, Arne Akerholt, Harald Wendel, Reidar Aslaksen, Turid Engen, Kjell Augestad, Reidun Nenseth, Anne Lise Mikalsen, Wenche Augestad, Berit Andersen, Bjørg Bach, Anne Lise Kjennvold, Solveig Fossum, Britt Elin Ryeng. Foran fra venstre Åse M. Holberg, Solbjørg Erlandsen, Svanhild Aske, Leif Nenseth, Tor Kristoffersen, Rolf Holberg, Øyvind Johansen. Foto:

– Det sosiale er viktig

Det god belysning, musikken er skrudd av og man kan kjenne vaffellukta bre seg i rommet. Men før kaffe og vafler skal det spilles fire runder.

– De der er nesten håpløse, sier Solveig.

Hun rister på hodet, og kikker på resultatet i den andre enden av banen. To kjegler står igjen på hver sin side.

– Splitt, konstaterer hun.

– Kan en dårlig runde på bowlingbanen ødelegge dagen din?

Nei, det er det slutt på! Jeg har vunnet nok, og har hyllene fulle av pokaler. Jeg er ikke så flink som før. Da var jeg mer stø på hånda. Men jeg får skylde på alderen, ler 97-åringen, som blant annet kan skilte med bronse i Norgesmesterskapet.

I dag er det viktigste for Solveig at hun kan delta. 

– Jeg gleder meg bestandig til disse dagene. I min alder har man ikke så mange venner igjen. De fleste er på sykehjem eller på kirkegården. Derfor betyr det mye å få komme hit å være sosial. Det er en fin gjeng som er her. Så får resultatet bli som det blir, smiler hun.

Solveig var med å starte klubben i 1990, og har spilt aktivt siden. Flere ganger i året deltar klubben i turneringer i Vestfold og Telemark, og en gang i året er de hos vennskapsklubben i Sarpsorg og spiller, og kombinerer det  med en sosial tur til Sverige. Solveig er bestandig med.

– Jeg blir sliten av å spille, så etterpå er det godt å komme hjem å sette seg, sier hun.

LES OGSÅ: - Nå ønsker vi å selge alt og gi stafettpinnen videre til noen som ser muligheter for å etablere noe spennende

Bowling og vafler: Etter fire runder på bowlingbanen er det godt å sette seg ned med kaffe og vaffel, sier Solveig Fossum.

Bowling og vafler: Etter fire runder på bowlingbanen er det godt å sette seg ned med kaffe og vaffel, sier Solveig Fossum. Foto:

– Solveig er dronninga

Lederen for klubben, Leif Nenseth, mener det er unikt med klubben er at det er så mange damer med. Han er spesielt imponert over Solveig. 

– Hun er sjølve dronninga! sier Leif, som lar seg intervjue midt i en runde.

For alle: Pensjonistene i bowlingklbuben møtes fast to dager i uka, og deltar i tillegg på flere turneringer i løpet av året. – Bowling er noe alle kan være med på, sier leder Leif Nenset (t.v.). Her i spill sammen med Børre Ryeng.

For alle: Pensjonistene i bowlingklbuben møtes fast to dager i uka, og deltar i tillegg på flere turneringer i løpet av året. – Bowling er noe alle kan være med på, sier leder Leif Nenset (t.v.). Her i spill sammen med Børre Ryeng. Foto:

– Hvem er den flinkeste her da?

– Jeg vet ikke, kanskje han sitter her hvor jeg sitter, humrer Leif, før han gjør seg klar til å ta et nytt kast.

– Det blei en til, smiler han fornøyd. Et kryss på skjermen bekrefter striken han nettopp tok.

Selv om mange av medlemmene har spilt i mange år, understreker Leif at bowling er noe stort sett alle kan bli med på.

– Her er det folk på alle nivåer. Vi ønsker nye medlemmer velkommen, sier han.

Da klubben startet i 1990, var det med medlemmer fra Sandefjord og Larvik. Etter at det ble bygget bowlinghall i nabobyen i 1996, fikk Sandefjord en egen pensjonistklubb.

– Men vi har beholdt navnet, og har fortsatt medlemmer fra Sandefjord, også, forteller Leif.

LES OGSÅ: Jarle og Vibeke ønsker å starte «Nye Krefter Larvik»

Fullt hele uka

Flere av de aktive seniorene ØP snakker med påpeker hvor viktig den sosiale delen er.

Men daglig leder ved Mestern Bowling, Svein Isaksen, kan avsløre at konkurranseinstinktet fortsatt lever i beste velgående.   

– Mange er her for det sosiale, men jammen er det alvor også! Gjør de et dårlig kast, så skal ikke det skje igjen, humrer han.

Alle ukedagene er bowlinga nærmest fullbooket på dagtid, blant annet av pensjonistklubben, Huset og Senior Golfklubben.

Solbjørg Erlandsen og Svanhild Aske er trofaste og engasjerte spillere i klubben. 

– Noen ganger sier vi det er magneter i kjeglene, som gjør at de ikke velter! ler de to.

– Det er veldig moro å spille, enten det går bra eller ikke. Men det er klart det er moro å vinne, medgir Svanhild.

Engasjerte: Solbjørg Erlandsen (t.v.) og Svanhild Aske synes bowling er moro og sosialt.

Engasjerte: Solbjørg Erlandsen (t.v.) og Svanhild Aske synes bowling er moro og sosialt. Foto:

Artikkeltags