Har vi råd til dette? Bevar byens historie – og biblioteket!

HISTORILØST: - Biblioteket i Larvik er et historisk hus med mange kvaliteter som fortsatt fungerer i sin oppgave, og det vil være historieløst å vrake det, skriver Ine Vedeld.

HISTORILØST: - Biblioteket i Larvik er et historisk hus med mange kvaliteter som fortsatt fungerer i sin oppgave, og det vil være historieløst å vrake det, skriver Ine Vedeld.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerNylig kunne du lese Phillip Thomassens innlegg om flyttingen av biblioteket. Jeg håper inderlig at Larviks politikere leser teksten nøye. Mange av poengene til Thomassen er viktige og riktige i mitt syn. Kommunen bør åpne øynene for de yngre generasjonens meninger. Det er ungdommen som er fremtiden. 
Nils Torp omtaler en utvidelse av Bølgen følgende «omtrent som å dra ut et trekkspill». Dette får en eventuelt utvidelse til å virke som verdens enkleste ting, sett fra ståstedet til ufaglærte. Jeg tviler ikke på at det hadde vært arkitektonisk lekkert og praktisk med tanke på lokasjonen. Men jeg tviler på at det er det beste for Larvik.

Det beste for Larvik er å tenke på fremtiden og samtidig bevare byens historie. Biblioteket i Larvik er et historisk hus med mange kvaliteter som fortsatt fungerer i sin oppgave, og det vil være historieløst å vrake det. Bygget ble tegnet på 80-tallet av arkitekt Mellby som var en av datidens største arkitekter.

Biblioteket ble ilagt mye ressurser for å gjøre bygget til et flott og funksjonelt oppholdssted. Nettopp et bibliotek. Bygningen ble også prosjektert med muligheter for utvidelse. Derfor er det ganske meningsløst å skulle stenge en flott og funksjonell arena og flytte det til et kostbart nybygg, eller skal jeg si «til et uttrekkbart trekkspill» på Sanden.

Jeg ønsker å fokusere på økonomien knyttet til dette forslaget. Ikke minst menneskene i Larvik som får sett og følt på konsekvensene av et slikt kostbart prosjekt. Prioriterer byens politikere riktig? Jeg merket at jeg tenker i retning av ordet «nei».

For noen år siden møtte jeg en av mine tidligere barneskolelærere. Hun underviste i det som den gang kaltes «trivselslommer». Hun påpekte en viktig ting «Det var et fantastisk fint tilbud. Nå kunne vi jo bare drømt om det. Du vet,- økonomi». Vi skal altså ikke ha råd til å bevilge de midlene som skal til for å sikre et godt og variert undervisningstilbud i 2018, men å bygge et nytt bibliotek, det er oppe på agendaen. Dette skurrer litt.

Jeg ser verdien i å beholde et flott bygg, som det nåværende biblioteket, og bruke midler på å drive det på et toppnivå. Bygget og ressursene der har et stort potensial. Mest av alt ser jeg verdien i å sørge for at barna i Larvik kan lese og skrive ordentlig. Ikke minst sørge for at barna trives på skolen. Uten lese- og skriveferdigheter får vi ikke godt utbytte av et bibliotek, uansett hvor det ligger og når grunnmuren ble støpt.

Jeg stusser også litt når jeg ser eldre mennesker ligge i korridoren på sykehjemmet og må tilbringe sine siste dager bak en skillevegg. Kanskje vi heller skal dra ut skilleveggene fra veggen og gi byens eldre en verdig avslutning på livet, fremfor å dra ut Bølgen Kulturhus som et trekkspill og utvide det med et aldri så lite bibliotek? Kanskje vi også skal dra ut tiden til byens flinke hjemmesykepleiere som ofte ikke får tilbudt kvaliteten og kompetansen de bærer på, fordi tiden ikke strekker til?

Det er ikke nødvendig å trekke fram tall og statistikker som viser at Larvik ikke har råd til et nytt praktbygg. Det å «ha råd til» betyr ikke nødvendigvis bare å ha en utgiftspost. Det omhandler også en balanse mellom systemer, det levende og det materielle. Unge vokser opp i en verden hvor det kan være avgjørende å tenke miljøvennlig. Vi vet ikke hva fremtiden bringer. Men om vi velger å flytte biblioteket og la et historisk flott og fullstendig funksjonelt bygg bli fratatt sin opprinnelige oppgave, vil vi høyst sannsynlig bli vitner til at nok et kommunalt bygg blir stående ubrukt.

Et bibliotek er mer enn å trekke ut et trekkspill, og biblioteket i Larvik er tegnet med tanke på alle de viktige detaljene som skal til for at et bygg skal få en optimal funksjon. 

Har vi råd til dette? Fasiten er synlig rundt oss i samfunnet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags