Gå til sidens hovedinnhold

Feirer 120 år med dugnadsarbeid for kvinner

Artikkelen er over 3 år gammel

– Det blir jo en livsstil, sier Ellen Midtvik og Grethe Auby i Larvik Sanitetsforening. De arrangerer kvinnekafé, systue, seniortrim og åpen dag, og det er mange innvandrerkvinner som nyter godt av deres arbeid.

På Sanitetshuset nederst i veien til Furubakken, møter jeg Ellen Midtvik og Grethe Auby. De har funnet fram gamle, håndskrevne bøker med møtereferater, det første datert 17. mars 1898. Det skal leses på jubileumsfesten som holdes neste uke.

– Flinke har vi vært bestandig, smiler Ellen ubeskjedent. Larvik Sanitetsforening eier faktisk hele eiendommen der Søndre Vestfold DPS holder til.

– Jeg kom flyttende til Larvik og var hjemme med barn og begynte i foreningen i 1974. Larvik Sanitetsforening var et sosialt og meningsfylt alternativ, og jeg er vant til dugnadsarbeid hjemmefra, forteller hun.

Grethe Auby ble medlem for rundt ti år siden, og er som Ellen brennende engasjert i sanitetsforeningen, hun som kasserer og Ellen som leder.

 

Blir godt kjent

– Vi holder på med typiske sanitetsaktiviteter, som å lage og selge fastelavnsris og mailblomster, samt å ha utlodninger, sier de. Samt medlemsmøter hver 14. dag med temakvelder og underholdning.

Hver onsdag er det åpent hus i Sanitetshuset, og da kommer blant annet kvinnene som er i Larvik flyktningmottak. Noen kan sy og lære å bruke symaskin, strikke og snakke norsk.

– Nå har vi fått midler så barna deres har fått billetter til Fargespill i Bølgen, sier Grethe.

Sanitetskvinnene er etter hvert blitt godt kjent med mange av innvandrerkvinnene i Larvik.

– Etter hvert blir vi så fortrolige at vi kan snakke om ting som er vanskelige også. Og vi hjelper til hvis noen mangler møbler, klær eller annet, sier Ellen.

Egne fond

Før hadde sanitetskvinnene loppemarkeder og basarer til inntekt for Furubakken. De hjalp med penger til ny garasje, stor bil, interiør.

– Nå har Norske Kvinners Sanitetsforening et eget fond som gir 25 millioner hvert år til kvinnemedisinsk forskning. I tillegg bruker vi rundt 30 millioner i nærmiljøet til over 600 foreningene rundt i landet, forteller Ellen.

I Larvik har foreningen valgt å konsentrere mye av aktivitetene rundt våre nye landsmenn, eller kvinner. De har et godt samarbeid med Norskskolen. Elever kommer for å sy, reparere klær og lage litt mat. Og det viktigste er at de får snakke og lære norsk.

– Det er flere innvandrerkvinner som ikke er i arbeid, og for dem er Larvik Sanitetsforening en god og trygg arena til å lære nye ting og til å bli en del av et miljø, sier Ellen Midtvik.

Feirer på Helsehuset

På kvinnekafeen, som er den siste tirsdagen i måneden, har de et tema nesten hver gang, og det med tolker.

– Det kan være temaer om fysisk helse, kosthold, barneoppdragelse og diabetes. Mange sliter med D-vitaminmangel på vinteren, det kan være et tema, forteller Ellen.

– Vi snakker om å lage gågrupper også, så kvinnene kan komme seg ut, bli kjent i nærområdet, snakke norsk og få litt mosjon, forteller Grethe.

Og jubileumsdatoen er 17. mars, i 1896 ble Larvik Sanitetsforening stiftet.

– Vi skal feire den 21. mars her på huset med besøk av generalsekretær og fylkesleder og ledere i de andre foreningene i Larvik. Med treretters middag og underholdning, smiler de to – med sanitetsnål og knapp på genseren.

Kommentarer til denne saken