Fra luftskyts til steinkunst – Fredstiden er kommet til kulturarenaen Fredriksvern Verft

FRA KRIG TIL KUNST: Festningsforvalter Trond Bergan sammen med en av de fem skulpturene som nå overtar plassen hvor luftvernskanoner tidligere har stått.

FRA KRIG TIL KUNST: Festningsforvalter Trond Bergan sammen med en av de fem skulpturene som nå overtar plassen hvor luftvernskanoner tidligere har stått. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Denne uken har det blitt jobbet det på spreng på Fredriksvern Verft. Her har nemlig fem store steinskulpturer blitt plassert ut der hvor det tidligere stod luftvernskyts.

DEL

I tiden etter krigen har luftvernkanoner vært et viktig våpensystem mange har fått sin opplæring om på Fredriksvern Verft. Nå erstattes plassen disse ble utplassert på av steinkunst fra Stålakerbruddet i Tjølling.

– Jeg håper dette vil vekke mer oppmerksomhet rundt steinkunsten, forteller festningsforvalter Trond H. Bergan.

LES OGSÅ: Støy fra nabobedriften gjør at barna i boligområdet ikke får sove

Kunst overtar for krig

Symbolsk plassert hvor luftvernskanonene tidligere har stått skal nå kunst hamret ut av ekte Larvikitt stå, og Bergan forteller at de ikke bare er til å se på.

– Dette er steinkunst som ikke bare skal være fin å se på, men for å klatre på, ta på, sole seg på og leke seg på. Kunst trenger ikke bare være noe man beundrer på avstand.

– Det er mye symbolikk i kunsten og de passer godt til et sted med en slik militær fortid som på Fredriksvern Verft.

LES OGSÅ: Treschow-sjefen har sluttet

Fem i alt

Da redaksjonen ankom Verftet onsdag var arbeidet i full gang med å få kunsten på plass. I alt skulle fem store attraksjoner få et nytt hjem på IRS-området ut mot Vadeholmen.

– Det har vært et fantastisk samarbeid mellom meg som festningsforvalter, Thor Lundh, steinkunstner Makoto Fujivara, kunstneren Jan Olav Forberg og Riksantikvaren.

– Nå håper vi at folk kommer til Verftet for å oppleve den flotte steinkunsten vi har fått flyttet hit, avslutter Trond H. Bergan.

Arbeidet med å få på plass steinene var ferdig torsdag og er nå klare for å bli beundret av både turister og Larvikinger.

Artikkeltags