Bybloggen: Det glade gjenbruk

SIKRET SEG UNIK VASE: Birgitte Sjølyst Lunde var en av kundene som besøkte Fretex-butikken som åpnet i nye lokaler denne uka. – Gjenbruk er miljøvennlig og en utfordring for fantasien, skriver journalist Kjersti Bache.

SIKRET SEG UNIK VASE: Birgitte Sjølyst Lunde var en av kundene som besøkte Fretex-butikken som åpnet i nye lokaler denne uka. – Gjenbruk er miljøvennlig og en utfordring for fantasien, skriver journalist Kjersti Bache. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDenne uka har vi to nyheter knyttet til gjenbruk i ØP. Fretex har flyttet og brøsjet opp butikken sin, og holder nå til i Kongegata der Sommerfelt lå før. Og NMS Gjenbruk i Nansetgata skal ha halv pris på hele butikken denne fredagen og lørdagen.

Jeg snakket med flere av de frivillige som jobber i bruktbutikken i Nansetgata, og for en fryd det var. For gleden deres over å kunne formidle fullt brukbare og en god del virkelige skatter til folk, var ekte og sprudlende. Motivasjonen lå helt klart i at dette er godt for miljøet.

Jeg heier på gjenbruk. Vi har det så godt økonomisk at vi kan kvitte oss med fullt brukbare ting bare fordi vi er lei av dem eller har lyst på nytt. Og hele det økonomiske systemet er basert på at vi skal kjøpe og forbruke mer og mer og enda mer.

Det er bare ikke bærekraftig å kaste brukbare ting i søpla. Søppel er vår største utfordring. Men når jeg går inn i en bruktbutikk, er det ikke det store miljøspørsmålet som opptar meg, men det nære. Hjemmet mitt. For et hjem med utelukkende nye og lekre designmøbler, er ikke et hjem. Ikke i mitt hode i alle fall. Et hjem skal romme historien til dem som bor der, og kanskje til slektene før dem. Det skal romme vakre ting og ting som har en historie, selv om de ikke matcher.

I bruktbutikken finner vi broderte duker, gammelt servise med blomster og tynne porselenskopper. Vi finner bilder med forseggjorte rammer, stetteglass i forskjellige varianter. Lampeskjermer med frynser og bøker. Her er jeg skattejegeren på jakt etter praktiske eller spesielle ting til en billig penge.

Spør du hvilke hjem jeg synes er mest spennende? Det er det hjemmet der gamle ting har fått nye funksjoner. Der middagsbordet dekkes med forskjellige og morsomme tallerkener og alle har fått forskjellige glass.

Gjenbruk er miljøvennlig og en utfordring for fantasien. Hva kan jeg gjøre med brukte ting som gjør mitt hjem til et morsomt og fantasifullt sted å være? Et hjem som ikke ligner møbelkatalogen.

Da trenger vi elementer fra barndomshjemmet eller fra Fretex og NMS Gjenbruk, og fra finn.no og andre steder på nettet. Ikke bare for å «redde verden», men for å lage hyggelige hjem der folk kan trives.

Fredag og lørdag er det til og med halv pris i Nansetgata. En utfordring for fantasien, og bra for lommeboka og miljøet.

Artikkeltags