– Om det er det mest aktive året noensinne? Det tør jeg ikke å si. Det er farlig, smiler medlem i Larvik Husflidslag, Nanne Nielsen.

Hun sitter sammen med konstituert leder Kari Helberg Roligheten i Husflidslagets lokaler i Øvre Verksgård. Rundt dem ligger endeløse håndverksprosjekter og utstyr. De er imidlertid skjønt enige om at 2016 har vært en kjempeår for Larvik Husflidslag.

– Vi vokser stadig, og med 280 medlemmer per november, er vi et av Norges største husflidslag, forteller Helberg Roligheten.

LES OGSÅ: Markerte 20 år med «venners venner-fest»

Flere nye tiltak

Hun legger til at dette ikke kun handler om medlemsmassen.

– Det gjelder også kursvirksomhet. Vi er ikke bare blant de største, men også blant de mest aktive husflidslagene i Norge, sier Helberg Roligheten.

Og 2016 har på alle måter vært et suksessår for husflidslaget, som også har igangsatt en rekke nye initiativer. Ved siden av de vanlige kursene, studieringene, treffene og møtene som preger året for ildsjelene i Husflidslaget, er barselgrupper, daglige bunadskurs, sokker til alle nyfødte i Larvik og nasjonalt spinnetreff i Verksgården tilbud etablert i 2016.

LES OGSÅ: Har sluttet å bruke moskéen

Har strikket flere hundre sokker til nyfødte

Fra og med februar 2016 har alle nyfødte i Larvik mottatt strikkede sokker fra Husflidslaget.

– Jeg har ikke eksakt tall på hvor mange vi har sendt ut til nå, men det er en del. Jeg tipper at det er et sted mellom 300 og 400 sokker hittil, sier Helberg Roligheten, og legger til at tiltaket allerede har fått mye positiv respons.

– Det er veldig populært og velkomment. Ikke bare for de som får sokkene, men også for de av medlemmene våre som strikker sokkene. Vi har blant annet et medlem som nå må ha strikket godt over 100 par sokker for oss, forteller hun.

 

– Vi har flere medlemmer som synes det er hyggelig å strikke, men som kanskje har familier som ikke trenger mer strikketøy. Da synes de det er hyggelig å kunne strikke til andre, smiler Helberg Roligheten.

Larvik Husflidslag har også lansert barselgrupper, der nybakte foreldre samles hver andre uke.

– Det er både for å skape et tilbud for de yngre medlemmene våre, og for å verve flere unge. Vi har jo høy snittalder, poengterer, sier Helberg Roligheten.

Antallet bunadskurs har videre skutt i været i løpet av det siste året.

– Nå har vi bunadskurs nesten hver eneste dag, ler Nielsen.

– Både formiddag og ettermiddag. Det er blitt utrolig populært, forteller Helberg Roligheten.

LES OGSÅ: Kom hjem til ommøblert leilighet – fant ukjent mann i stua

For første gang på Østlandet

Til slutt arrangerte Husflidslaget i år for første gang spinnetreff i Larvik.

– Og det er ikke første gang bare i Larvik. Det er første gang på Østlandet – utenom Lillehammer, presiserer Nielsen.

– Jeg vet bare om tre andre steder i Norge der det holdes årlige spinnetreff, smiler hun stolt.

Nielsen forteller om overveldende respons på spinntreffet i Larvik i mai.

– Dit kom 54 stykker fra ulike kanter av landet, som ville være med og spinne. Det var utrolig morsomt. Ellers i landet pleier det maks å komme 30-40 medlemmer. Etter den suksessen har vi bestemt oss for å gjøre spinnetreffet til tradisjon. Det skal vi en årlig begivenhet, sier Nielsen.

– Etter at vi la ut invitasjonen for neste års treff, fikk vi inn 35 påmeldinger bare i løpet av det første døgnet, forteller Helberg Roligheten.

LES OGSÅ: Derfor var skøyteisen på Torget stengt tirsdag

Duket for et like aktivt 2017

Med et driftig år bak seg, er ikke ambisjonene for Husflidslaget blitt mindre for 2017.

– Programmet er klart, og også neste år blir det stor aktivitet. Blant de nye tilbudene vi har da, er helgekurs i brikkevev, interiørfilt og Teddybjørnlaging. I tillegg er vi veldig spente på kurset i figurstøping i betong. Det er helt nytt for oss, smiler Helberg Roligheten.

LES OGSÅ: Da ryktet gikk, fylte det seg raskt opp her