Gå til sidens hovedinnhold

Kommuner kan få WiFi-midler, men usikkert om Larvik vil søke

Artikkelen er over 3 år gammel

En ny tilskuddsordning kan gi kommuner økonomisk mulighet for å etablere soner i det offentlige rom med gratis WiFi.

Tilgang til internett er en selvfølge i Norge i 2018, men ute i det fri må man ofte velge å bruke 4G-nettet i mangel på WiFi. En ny støtteordning, etablert av EU, kan nå gi norske kommuner mulighet til å etablere soner med gratis WiFi til innbyggerne, men det er ikke sikkert at Larvik kommune kommer til å søke om slike midler.

– Dette er en ordning vi nettopp har fått kjennskap til, og vi må nå settes inn i hva det innebærer og om vi skal eller kan benytte oss av støtteordningen, sier IT-sjef i Larvik kommune, Sigurd Strand.

Må betale for driften selv

Ordningen er rykende fersk ordning som EU finansierer og har kalt WiFi4EU. Det er Nasjonal kommunikasjonsmundighet (NKOM) som forvalter ordningen i Norge. Kommuner kan enkeltvis eller kollektivt søke om midler til utstyr til slike offentlige WiFi-soner, men de som får midler må selv sørge for midler til driften.

Les også: (+) Hele bygda jubler over noe de har ventet på lenge

Kommuner som ønsker etableringsstøtten må søke og det er lagt opp til flere utlysningsrunder de neste to årene. Kommuner som får tilslag på sin søknad kan få opp mot 200.000 kroner i etableringsstøtte.

– Det er en tendens til at slike offentlige WiFi-soner andre steder i verden blir mindre og mindre brukt. 4G har blitt så billig og bra at mange like gjerne velger det. Å få midler til etablering av slike WiFi-soner er en ting, men det koster også en del å drifte slike nettverk, sier IT-sjefen.

Det som stilles som krav til kommunene som får etableringsstøtten er at tilbudet skal være gratis, tilgjengelig for alle og ikke i konflikt med eksisterende WiFi-soner. Kommunene må også garantere driften av sonene i tre år.

Les også: – Mobildekning er ikke en lovpålagt oppgave for kommunen

Vil minske digitale skiller

Tanken bak ordningen er at flere skal få mulighet til å bruke internett. Det skal være et tiltak for å gi innbyggere og besøkende i sentrale deler av kommunene internettilgang av høy kvalitet. På NKOMs nettsider står det at gratis offentlige Wi-Fi-soner som er tilgjengelige for alle, er forventet å minske digitale skiller, spesielt på steder som henger etter i den digitale utviklingen.

– I dag har vi åpne gjestenett ved alle våre kommunal bygg, inkludert Bølgen og Sliperiet, men det er fint om vi får innspill fra innbyggerne om de savner offentlige WiFi-gjestenett, sier Strand.

– Det er viktig at ingen faller utenfor det digitale samfunnet. Vi har allerede en støtteordning og veiledningstilbud i kommunene – Digihjelpen. Med den nye ordningen får vi bedre tilgang på gratis wifi-soner i kommunene slik at enda flere får mulighet til å bruke digitale tjenester, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, ifølge regjeringens nettsider.

Les også: Vi vil ikke logge av i ferien

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.