Det var skikkelig trengsel i døra da publikum slapp inn i kinosalen. Hele 352 publikummere kom for å se premieren på filmen som Mohamad Ali Deirki og Joachim Hellenes har laget sammen.

Mohamad Ali Deirki kom til Larvik som flyktning for to og et halvt år siden fra et krigsherjet Syria. Med seg hadde han utdannelsen som filmregissør fra Hviterussland og lysten til å lage film.

Sammen med Joachim Hellenes, som har filmutdanning fra USA, startet de arbeidet med denne filmen rett etter at Mohamad kom til Larvik. I går ble filmen vist for første gang, og leder for Larvik Læringssenter, Inger Hjortland ønsket velkommen.

– Filmen handler om viktigheten av kommunikasjon og om det å være menneske og medmenneske uansett hvor vi kommer fra. Den viser oss hvor uforutsigbart livet kan være, men det handler også om å takle det uforutsigbare som kan være både grusomt og vanskelig. Tittelen «Jeg puster fortsatt», sier akkurat det, sa hun.

 

Sterke portretter

I filmen møter vi fire helt forskjellige personer. Hver med sin utrolig sterke historie som fortelles av dem selv. En modig film som tør å la personene og historiene deres stå for seg selv.

Og salen lot seg berøre. Av kvinnen fra Larvik som ble så syk at hun ikke kunne ta vare på den hun elsket høyest, sin egen sønn. Og om den afghanske jenta som opplevde å sitte i en bil der en bombe gikk av. Den syriske mannen som ble torturert bare for å komme fra Homs, og unggutten fra Eritrea som fortsatt sliter med grusomme drømmer etter sin flukt gjennom Sahara.

Alle er personer Mohamad Ali Deirki har møtt i Larvik.

 

Et varmt publikum

Da han og Joachim Hellenes takket publikum etter filmen, kunne Inger Hjortland fortelle at Mohamad tidligere den dagen hadde vært oppe til eksamen i B2, som er det vanskeligste nivået på norskopplæringen for utlendinger.

En utrolig ydmyk og takknemlig regissør strålte etter filmvisningen og utallige applauser fra et begeistret publikum. Spesielt takket han Joachim Hellenes som tok ham på ordet da han sa at han hadde lyst til å lage film, men ikke hadde noe utstyr.

Joachim har filmet, mens Mohamad har hatt regien.

– Det har blitt en fin film. Mohamad har gjort en fantastisk jobb med å få fram folks historier. Dette gir oss mer kjennskap til grusomheten til har flyktet fra, sier Joachim Hellenes.

Etter å ha sett filmen, kan vi skrive under på det.

For dem som ikke fikk sett filmen i Munken, har de muligheten på søndag. Da inviterer Kristian Bålsrød til matiné i Bølgen på ettermiddagen. Og filmen som vises er nettopp «Jeg puster fortsatt».