Østre Kvelde bakelaug fra venstre Kjersti Grave Næss, Mona Grave Næss, Ragnhild Næss, Amalie Næss Solheim, Marit Næss, Kristin Næss og Margrethe Næss.
Kjersti Bache

Fire generasjoner baker sju slag på en dag

Det dufter søtt og forlokkende like bortenfor bedehuset. Østre Kvelde Bakelaug har sin årlige julebakstdag denne lørdagen, der fire generasjoner sørger for de sju slaga.
Publisert

Kakk, kakk, kakk. Jeg hører lyden allerede i gangen. Det er sandkakene som bankes ut av formene, oppdager jeg når jeg kommer inn på kjøkkenet til Kjersti Grave Næss.

Rundt det romslige kjøkkenbordet myldrer det av bakstekvinner i rød- og hvitstripete forklær. Det er familien Næss som er samlet for å bake alle juleslaga sammen på en og samme dag.

Her er det sandkaker som bakes, fra venstre Ragnhild Næss, Marit Næss og Kjersti Grave Næss.

Her er det sandkaker som bakes, fra venstre Ragnhild Næss, Marit Næss og Kjersti Grave Næss. Foto:

– Vi starta klokka ti med en kaffikopp, forteller Marit Næss (56), som har kjørt med ferdiglaget kakedeig fra Larvik på morgenkvisten.

For alle lager deig til én kakesort på forhånd. Ja, bortsett fra Kristin Næss da, hun holder på med sin borte på benken. Og har hendene fulle, bokstavelig talt.

Petur og Aurora, som utgjør fjerde generasjon, kommer litt seinere denne dagen.

Mona Grave Næss steker krumkaker.

Mona Grave Næss steker krumkaker. Foto:

10 år gammel tradisjon

– Vi prøvde oss først uten mødrene våre, humrer Kristin Næss (50), og legger til:

– Men da ble vi ikke ferdig før klokka to på natta.

Året etter var de to mødrene med. Og deres historie om hvordan de kom til Kvelde, er litt spesiell.

– Mamma og tante er søstre, og de er gift med hver sin bror. Derfor har vi litt ekstra tette familiebånd, smiler Marit.

– Hvem fant den første broren? lurer jeg.

Ragnhild Næss får sandkakene ut av formene.

Ragnhild Næss får sandkakene ut av formene. Foto:

– Det var jeg som møtte Gulbrand på et stevne i bygdeungdomslaget i Kongsberg, forteller Ragnhild Næss (83), som er oppvokst på Hadeland.

De kom i prat, og det endte med giftermål.

– Søsteren min, Margrethe og broren til Gulbrand, Nils, var forlovere, så da traff de hverandre, forteller Ragnhild.

– Det kunne ikke vært enklere, ler Margrethe Næss (85). Hun giftet seg med Nils, og begge søstrene flyttet fra Hadeland til Østre Kvelde.

– Ungene synes det var veldig greit, for de hadde på en måte to mødre og to fedre, og vi har bodd med bare et lite jorde imellom oss, smiler Ragnhild.

Margrethe Næss kan kunsten å lage krumkaker.

Margrethe Næss kan kunsten å lage krumkaker. Foto:

Les også: Inviterer til pepperkakeby med mening

De eldste er mesterne

Margrethe sitter nærmest vinduet og steker krumkaker. Hun er eldstemann i bakerlauget, og er satt til den vanskelige oppgaven å steke og krumme krumkakene.

– Se på henne da, hun bruker kniv rundt jernet så kanten skal bli helt jevn, sier Ragnhild og rister på hodet.

Det er de eldste som er mesterne i julebakst.

– Vi går i lære, ler Marit, mens hun dundrer sandkakeformene i bordet. De sitter skikkelig hardt.

Alt blir moromt mot slutten av bakedagen, forteller Marit Næss og Kjersti Grave Næss.

Alt blir moromt mot slutten av bakedagen, forteller Marit Næss og Kjersti Grave Næss. Foto:

– Og det er ikke alt vi får være med på. Mamma og tante har allerede laget åtte kransekaker og smultringer til hele slekta, legger hun til.

– Og berlinerkranser, for da fikk vi brukt eggeplommene fra kransekakene, opplyser Ragnhild.

Det viser seg at Kjersti Grave Næss, som er gift med sønnen til Margrethe, også har bakt julekaker i en omgang før.

– Vi er fem venninner som pleier å bake sammen, så der fikk jeg fem slag, sier hun som den mest naturlige ting i verden.

Årlig kakeevaluering

På bakelista denne lørdagen, står i tillegg til krumkaker og sandkaker: kokosmakroner, risboller, fattigmann, prestegårdsringer, rosettbakkels, brune pinner og lakristopper.

– Er det gamle familieoppskrifter dere følger?

– Det er litt av hvert. Oppskriften på krumkaker, er gammel og velbrukt. Men vi pleier å prøve ut nye kakeslag og oppskrifter hvert år, forteller Kjersti.

– Kokosmakroner med sitronsmak var ikke så heldig, smiler Marit og rynker på nesa.

Bakerlauget har opprettet egen Facebook-side, der de diskuterer kakelista på forhånd.

– Vi evaluerer baksten i etterkant, og da er det gjerne noen slag som ryker ut, forteller Kristin, som påberoper seg husmorskole. I alle fall husstell på yrkesskolen.

– Med den bakgrunnen burde jeg ikke stå her og slikke deig av fingrene, ler hun.

Jeg burde ikke bruke hendene i deigen, sier Kristin Næss, som har husstell fra yrkesskolen.

Jeg burde ikke bruke hendene i deigen, sier Kristin Næss, som har husstell fra yrkesskolen. Foto:

Les også: Snart premiere på «Nissen som ville bli kjendis»: – Det blir lange dager, men det er verdt det!

Fine på fatet

Inne i spisestua, stå allerede fat med ferdig bakst. Mot slutten av dagen, er bordet fylt opp av kaker på fat. Sju familier deler kakene.

– Får dere spist alt? undrer jeg.

– Fuglene skal også ha mat, sier Kristin underfundig, og kikker bort på datteren Amalie Næss Solheim (20), som er kommet helt fra Førde for å være med på julebaksten.

– Vi gleder oss veldig til denne tradisjonen, forteller Amalie mens hun lurer på om oljen er varm nok til å steke rosettbakkelsene sammen med tremenningen Mona Grave Næss (15).

– Stikk fingeren nedi. Hvis det gjør vondt, er´n varm, lyder oppfordringen.

Kvinnene i Næss-familien forteller at de velger kaker etter smak og om de er fine på fatet.

– Fasong og farge teller, mener Kristin.

Amalie og Mona steker rosettbakkels i smultgryta.

Amalie og Mona steker rosettbakkels i smultgryta. Foto:

Deig til Tjukken

Marit Næss synes julekakene smaker best før jul. Hun forteller at det blir mye fnising og latter når de siste slagene bakes.

– Alt blir morsomt når vi er slitne, sier hun og blir avbrutt av et leven ved vinduet. Det er katten Tjukken som har sittet lenge og betraktet fuglene som forsyner seg av fuglemateren på utsiden. Nå har han fått lyst på kakedeig.

– Kom deg vekk, husjer Ragnhild, når katten prøver å stikke snuten i deigbollen.

Tjukken får litt kakerester også, ikke bare kjeft.

Tjukken får litt kakerester også, ikke bare kjeft. Foto:

Mens de to yngste holder på ved smultgryta og Margrethe steker krumkaker, må de andre vente på tur ved komfyren.

– Neste år kan vi steke noe på takke, så det ikke blir så mye venting, foreslår Kjersti, som ikke kan få fullrost svigerfamilien sin.

– Storfamilien gjør mye koselig sammen, fra baking til middagsselskaper og turer til utlandet, sier hun før de aller yngste kommer for å være med.

Østre Kvelde Bakelaugs julebakst.

Østre Kvelde Bakelaugs julebakst. Foto:

Artikkeltags