Gå til sidens hovedinnhold

Derfor fløy Seaking-helikoptrene over Stavern i natt

Artikkelen er over 4 år gammel

Var i sammenheng med den største oljevern- og kjemikalievernøvelsen i norsk historie.

Redaksjonen har mottatt flere henvendelser om lavtflygende Seaking-helikoptre over Stavern natt til onsdag.

– Dette er flyginger gjort i sammenheng med øvelsen SCOPE, opplyser Forsvarets operative hovedkvarter til Østlands-Posten.

LES OGSÅ: Mannskaper fra Vestfold deltar i norgeshistoriens største øvelse

Øvelse

Flere tipset redaksjonen om lavtflygende Seaking-helikoptre som fløy over Stavern og landet på Superspeed mellom klokken 01:00 og 02:00 natt til onsdag.

Forsvarets operative hovedkvarter opplyser om at flere Seaking og kystfartøy er i bruk under øvelsen SCOPE og at nattens flyving ble gjennomført i sammenheng med øvelsen.

SCOPE, eller Skagerrak Chemical Oilspill Pollution Exercise, er en samarbeidsøvelse mellom den norske og svenske kystvakten, den danske og norske marinen, det islandske miljødirektoratet, Sør-Øst politidistrikt og det Interkommunale Utvalgt mot Akuttforurensing i Telemark.

En økning i kjemikalieutslipp, økt skipstrafikk og alvorlige skipshendelser gjør at Kystverket gjennomfører den største olje- og kjemikalievernøvelsen i Norgeshistorien. Øvelsen støttes av EU, og er i samarbeid med en rekke andre land.

Øvelsen foregår i Grenland-området fra 25. til 29. september.

LES OGSÅ: Du må kjøre gjennom byen når Larvikstunnelen åpnes

Kollisjon mellom to skip

Scenarioet er en skipskollisjon utenfor Telemarkskysten mellom to fartøy, det ene frakter kjemikalier, mens det andre frakter olje. Kollisjonen medfører oljeforurensning i sjøen, og utfordringer som må håndteres om bord i kjemikalietankeren. Oljeforurensningen på sjøen truer i størst omfang Telemarkskysten, men oljen kan også nå svært miljøsårbare områder ved Mølen i Larvik.

Denne høsten har IUA-Vestfold fått et nytt kjøretøy i beredskap. En lett lastebil med utstyr til å kunne gjøre innsats ved et uhell eller ulykke som omfatter kjemiske stoffer (C), biologiske agens (B), radioaktive stoffer (R), nukleært materiale (N) og eksplosiver (E) med høyt farepotensial. Slike hendelser kan forårsake tap av liv og/eller skade på helse, miljø, materielle verdier og andre samfunnsinteresser.

Forbedre koordinering ved skipsulykker

SCOPE 2017 skal føre til utvikling og forbedring av samarbeid og koordinering ved skipsulykker som involverer skadelig og forurensende last, både nasjonalt og internasjonalt

IUA-bilen skal i aksjon under Scope-2017, på Nato-kaia mellom Stathelle og Langesund i Telemark. Kjemikalietankeren som deltar i øvelsen skal taues til kai, der entrer brannmannskaper fra Telemark fartøyet og gjør innsats. Personene blir således eksponert for kjemisk forurensning og dermed er det behov for å rense disse. IUA-bilen er satt opp med et komplett system for å dekontaminere personer, både sivile og innsatsmannskaper, dette systemet skal benyttes onsdag under øvelsen.

Bilen er i beredskap døgnet rundt, året rundt, bemannet av VIB-mannskaper og stasjonert ved Tønsberg brannstasjon.

Kommentarer til denne saken