Gå til sidens hovedinnhold

Sammenslåing av Lardal og Larvik formelt vedtatt

Artikkelen er over 5 år gammel

Fredag vedtok Kongen i statsråd at Lardal og Larvik blir én kommune fra 1. januar 2018.

– Jeg ønsker lokalpolitikerne, ansatte og innbyggerne i de to kommunene lykke til i arbeidet med å bygge en ny kommune, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Per 1. januar 2015 bodde det i alt 45.969 innbyggere i de to kommunene. Den nye kommunen skal hete Larvik kommune, og vil få kommunenummer 0712.

Det vil ifølge meldingen ikke bli avholdt et eget ekstraordinært kommunestyrevalg før kommunene slår seg sammen. Fra 2018 til lokalvalget i 2019 skal det nye kommunestyret ha tilsammen 43 representanter, hvorav 35 er fra Larvik (dagens kommunestyre) og 8 er fra Lardal.

Les også: Historisk søknad til statsråden - Lardal har sagt ja! - Lundteigen til ØP om Lardal: – Når det brenner, må jeg komme - Ordføreren ber folk roe seg ned - Klart flertall for sammenslåing - Millioner i julegave fra Sanner

Utløser økonomisk støtte

Sammenslåingen av Lardal og Larvik utløser ifølge departementet 52 millioner kroner i økonomiske virkemidler i kommunereformen.

De to nåværende kommunene har tidligere mottatt 2 millioner kroner for å være tidlig ute i reformen, og høstet erfaringer som vil komme andre kommuner til gode.

Kommunene får nå 25 millioner kroner for å dekke nødvendige engangskostnader ved sammenslåingen. Når sammenslåingen trer i kraft vil nye Larvik kommune motta ytterligere 25 millioner kroner i reformstøtte. Den nye kommunen vil i tillegg få et inndelingstilskudd som består av et basistilskudd og småkommunetilskuddet Lardal mottar i dag. Inndelingstilskuddet gis i 15 år fra 2018, før det gradvis trappes ned over 5 år.

- Sammenslåingen sikrer en god og forutsigbar økonomisk situasjon for kommunene fremover. sier Sanner.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.