Gå til sidens hovedinnhold

Har du hørt et spennende, lokalt sagn? Nå vil Line vite alt du vet

Artikkelen er over 3 år gammel

Så langt har hun registrert fem sagn i nye Larvik kommune, men Line Esborg brenner etter å få høre om flere. Og tror det finnes mange.

Har du hørt historien om «Fanden som Karolerhjul» fra Brunlanes, der presten Samsing måtte redde tjenestejenta fra Gamle-Erik?

Nå har kulturhistoriker Line Esborg ved Universitetet i Oslo startet en stor innsamling av sagn og skumle historier som folk var redde for i gamle dager.

Varulver, spøkelser eller nisser, alt er av interesse, også historier om djevelen selv, som folk generelt var redde for på 1800- og 1900-tallet.

I tillegg til historien om presten Samsing finner du også sagnet om de underjordiske på Skjervensæteren i Lardal og sagnet om nisseslagsmål i Tjølling mellom Valbynissen og Lundenissen.

LES OGSÅ: Rådmannen vil sette foten ned for gigantmoské og kulturhus

Gjør alt tilgjengelig

Esborg tror det finnes mange rundt omkring i landet med kunnskap om gamle sagn. Nå har hun startet på et interaktivt kart – og håper at mange sitter med historier som er gjenfortalt av besteforeldre og besteforeldre av besteforeldre.

– Ideen er å gjøre samlingen tilgjengelig for alle. Mange er opptatt av sin hjembygd og hvilke fortellinger som ble fortalt der, og i dette nye sagnkartet kan alle som er interessert finne sagnene fra sitt hjemsted, sier Esborg.

Den digitale plattformen er et samarbeid med Norsk Folkeminnesamlings svenske søsterarkiv, Institutet för språk och folkminnen. Det norsk-svenske kartet inneholder over 6000 sagn, men trenger flere norske historier.

LES OGSÅ: Skrømt og bjønn fra Lågendalen

Send inn dine historier

– Sagn er en internasjonal sjanger, men med lokal stedfesting. Sagnene i vår samling handler om overnaturlige vesener, men det som skiller sagnet fra eventyret, er at sagnet utgir seg for å være sant.

Kartet skal bygges ut i løpet av året og Esborg håper på å få hjelp fra dem som bruker kartet.

– Dette er bare første fase i innsamlingen, og vi håper å bygge den ut med flere sagn og mer kunnskap om personene som samlet dem inn. Dersom folk har fortellinger fra sin hjembygd som ikke er med, blir vi veldig glade hvis de tar kontakt med oss.

Her kan du melde inn gode sagn du kjenner til fra Larvik

Her er kartet for hele landet

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.