Nå er forhåndsstemmegivingen i gang

FÅR GOD HJELP: Anne Berit Lohne og Jarle A. Melby sier at alle som vil stemme ved valget skal få den hjelp de trenger, enten de kommer til stemmelokalet, stemmer på institusjon eller må stemme hjemmefra.

FÅR GOD HJELP: Anne Berit Lohne og Jarle A. Melby sier at alle som vil stemme ved valget skal få den hjelp de trenger, enten de kommer til stemmelokalet, stemmer på institusjon eller må stemme hjemmefra. Foto:

Pågangen ved servicesenteret til Larvik kommune var stor alt få minutter etter at stemmelokalet åpnet klokken ni mandag morgen.

DEL

– Vi hadde de første inne etter få minutter. Flest forhåndsstemmer gis nok som vanlig på biblioteket, men det er svært hyggelig at mange også kommer hit, sier Anne Berit Lohne og Jarle A. Melby, som er to av tre valgansvarlige i Larvik kommune.

Fire stemmesteder

Ønsker du å forhåndsstemme i kommune- og fylkestingsvalget, som du kan gjøre fram til 6. september, er det fire steder i Larvik der du kan gjøre det.

Ved servicetorget til Larvik kommune i Feyersgate kan du stemme mandag til fredag mellom klokken 09.00 og 15.00, og de samme tidene gjelder ved servicetorget i Ringveien i Svarstad. På Larvik bibliotek kan du også stemme fram til klokken 17 denne uken og på lørdag mellom klokken 10.00 og 14.00. I ukene 34 til 36 kan du stemme på biblioteket fram til klokken 20.00 mandag til torsdag.

På biblioteket i Stavern kan du stemme mellom 11.00 og 14.00 denne uken, og mellom 11.00 og 16.00 mandag, onsdag og torsdag i ukene 34 til 36, og mellom 13.00 og 19.00 i de tre ukene. Du kan også stemme lørdager mellom 11.00 og 14.00 ved biblioteket i Stavern.

Mange i 2017

– Vi så ved stortingsvalget i 2017 at det var svært stor interesse for å forhåndsstemme, og tror mange vil velge å stemme på denne måten i år også, sier Lohne og Melby.

– Det ser vi alt nå tidlig på den første dagen, sa de to til avisa tidlig mandag formiddag.

Under stortingsvalget i 2017 ble det avgitt 25.228 stemmer i Larvik kommune. 6.651 av disse var forhåndsstemmer. I Lardal ble det avgitt 1.412 stemmer i 2017, og 348 av disse var forhåndsstemmer. Under kommune- og fylkestingsvalget i 2018 var tallene henholdsvis 19.765 og 3.313, og 1.316 og 246.

(artikkelen fortsetter under bildet)

DOBBELT. I år er det både kommune- og fylkestingsvalg.

DOBBELT. I år er det både kommune- og fylkestingsvalg. Foto:

Ny kommune og nytt fylke

I år skal man for første gang velge kommunestyre til den nye kommunen etter sammenslåingen mellom Larvik og Lardal, og til fylkestinget i nye Vestfold og Telemark.

I Larvik kommune stiller 12 partier lister og til fylkestinget i Vestfold og Telemark stiller 15 partier lister.

Du kan i år ikke lenger stryke kandidater på listen til det partiet du stemmer på, men du kan krysse av for kandidater du ønsker å få løftet høyere opp på listen. I praksis kan du sette så mange kryss du ønsker på listen.

Du kan krysse av for kandidater på både kommunevalg- og fylkesvalgslistene, men på kommunevalgslistene kan du i tillegg skrive navn på listekandidater fra andre partier enn det du stemmer på, for å hjelpe til å også løfte disse på listene.

Får god hjelp

Anne Berit Lohne og Jarle A. Melby forteller at alle som kommer til forhåndsstemmelokalet vil få grundig hjelp i forbindelse med stemmingen, slik at man ikke skal behøve å misforstå noe.

– Det er gitt grundig opplæring til de som betjener stemmestedene, og det vil alltid være to valgfunksjonærer til stede, sier de to.

– Vi har også lagt opp slik at de som av en eller annen grunn ikke har mulighet til å komme til et stemmelokale, kan søke kommunen om å få hjemmestemming. En slik søknad må være kommunen i hende senest tirsdag 3. september, sier de.

Det er også lagt opp muligheter til å stemme ved institusjoner i kommunen, ved eldresenter og på sykehjem, på sykehus og i fengslet. Tid og sted for avstemming blir kunngjort på de enkelte institusjonene.

Lohne og Melby forteller også at man inne på kommunens hjemmeside finner reglene for stemming ved valget på 16 ulike språk.

Ta med valgkort

Det gjøres i år forsøk med utsendelse av elektroniske valgkort i 18 kommuner i Norge. Larvik er ikke blant disse.

– Hos oss har valgkortene blitt sendt ut per post, og dette kortet bør man ta med seg til valglokalet, forteller Anne Berit Lohne og Jarle A. Melby.

– Vi har imidlertid opplevd at vi har fått en del valgkort i retur fordi de ikke har nådd mottaker, og derfor er det mulig også å stemme selv om man ikke med seg kortet. Da må du i stedet vise godkjent id-papirer som for eksempel førerkort, pass eller bankkort, sier de.

(artikkelen fortsetter under bildet)

TIDLIG UTE: Håkon Storrønningen er ikke i tvil om hvilket parti han skal stemme på, og derfor stemte han like godt ved første mulighet.

TIDLIG UTE: Håkon Storrønningen er ikke i tvil om hvilket parti han skal stemme på, og derfor stemte han like godt ved første mulighet. Foto:

Greit å bli ferdig

En av dem som var først ute med å gi sin stemme mandag, var Håkon Storrønningen fra Larvik.

– Jeg har allerede bestemt meg, så jeg syntes det var greit å bli ferdig med stemmingen, sa han til ØP, litt etter klokken halv ti mandag formiddag.

– Det er for øvrig første gang jeg stemmer slik jeg gjør i år, og jeg har hatt fokus på å stemme på partiet som har den beste politikken for barn og unge, sa han.

13 valgkretser

Selve valget foregår 8. og 9. september, og i «nye» Larvik kommune er det 13 valgkretser med hvert sitt stemmested på valgdagene.

Her er oversikten:

 • 01 Berg. Berg skole, Søndersrødveien 27, 3295 Helgeroa.
 • 02 Sky. Sky skole, Kleiverveien 151, 3268 Larvik.
 • 03 Kjose. Eikvang, Kjose IL, Kjoseveien 509, 3268 Larvik. KUN MANDAG.
 • 04 Stavern. Stavernshallen, Kakenveien 2, 3290 Stavern.
 • 05 Larvik sentrum Vest. Sliperiet Kulturverksted, Hammergata 15, 3264 Larvik.
 • 06 Larvik sentrum Øst. Farrishallen, Ahlefeldts gate 4, 3262 Larvik.
 • 07 Kvelde. Kveldehallen, Kveldeveien 238, 3282 Kvelde.
 • 08 Hvarnes. Hvarnes skole, Hedrumveien 2697, 3282 Kvelde. KUN MANDAG.
 • 09 Bommestad. Bommestadhallen, Rauanveien 491, 3270 Larvik.
 • 10 Nanset. Fagerli idrettshall, Kremleveien 5, 3271 Larvik.
 • 11 Østre Halsen. Østre Halsen skole, Halsegata 29, 3260 Larvik.
 • 12 Tjodalyng. Tjodalyng skole, Vikveien 12, 3280 Tjodalyng.
 • 13 Lardal. Huldrehallen, Lågaveien 26, 3275 Svarstad. KUN MANDAG.

Grundig informasjon om valget finner du på kommunens nettsider.

Artikkeltags