Haakon og Mette-Marit besøker Larvik og blir midtpunkter under folkefest

Med sjaluppen til Dampskipsbrygga: Her et bilde fra Namsos der Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit benytte sjaluppen slik det også er tenkt i Stavern. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Med sjaluppen til Dampskipsbrygga: Her et bilde fra Namsos der Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit benytte sjaluppen slik det også er tenkt i Stavern. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvert år legger kronprinsparet ut på en høstlig tur til et av landets fylker. 6. september avslutter Haakon og Mette-Marit den tre dager lange Vestfold-turen med heldagsbesøk og folkefest i Stavern og besøk i Kjærra Fossepark.

DEL

– At kronprinsparet legger til kai i Stavern 6. september, betyr veldig mye for Larvik. Dette handler om stolthet og begeistring for hele den store kommunen. Det er jo ikke så lenge siden kronprins Haakon var i Larvik. Da handlet mye om larvikitt og steinindustri. Men kronprinsen er godt oppdatert på alt som skjer i Larvik-distriktet og vår sentrale plass i den nye regionen Vestfold/Telemark, sier Rune Høiseth.

Ordføreren er spesielt glad for at kronprinsparet også legger turen til Lardal og Kjærra Fossepark.

– Mye av det som ble tilrettelagt i Kjærra, foregikk før og under min ordførerperiode i Lardal. Det blir en helt spesiell opplevelse for meg å vise dette fram. Og et slikt besøk vil få mye oppmerksomhet, også nasjonalt. Dette er stort for Larvik, Stavern og Lardal. Ja, for hele storkommunen. Vi skal gjøre alt for å gjøre dette til en gedigen folkefest, sier Rune Høiseth.

(saken fortsetter under bildet)

GLEDET SEG: Driftssjef i Lundhs, Rolf Nilsen, var sjåfør og guide for Kronprinsen under besøket i Larvik i april i år. Ordfører Rune Høiseth var også med.

GLEDET SEG: Driftssjef i Lundhs, Rolf Nilsen, var sjåfør og guide for Kronprinsen under besøket i Larvik i april i år. Ordfører Rune Høiseth var også med. Foto:

LES OGSÅ: Kronprinsen imponert etter besøket i bruddet i Tveidalen: – At larvikitt bare finnes her i Larvik er ganske spesielt

Lenge i Larvik

Kronprinsparet ønsker å møte befolkningen i ulike deler av landet og har i år lagt sin fylkestur til Vestfold den 4.–6. september. Her vil de besøke Svelvik, Holmestrand, Horten, Færder og altså Larvik kommune.

Kronprinsen og Kronprinsessen reiser til Vestfold med Kongeskipet «Norge», og torsdagen vil de ankomme Dampskipsbrygga i Stavern i kongeskipets sjalupp. De vil overnatte på skipet og også spise de fleste av måltidene sine der. Skipet vil ligger for anker utenfor Stavern.

– Hver kommune får besøk i ca. to timer, men det avsluttende besøket i Larvik vil vare i hele fem timer. Denne dagen vil kronprinsparet få oppleve mye av det beste kommunen har å by på. På kaia vil kronprinsparet bli ønsket velkommen av havnesjef Jan Fredrik Jonas og ordfører Rune Høiseth, forteller kommunikasjonsrådgiver i Larvik kommune, Nils Fredrik Lysebo.

LES OGSÅ: – Utrolig flott at Kronprinsen kommer hit, håper han har noe av den nydelige steinen hjemme

Fra Stavern blir det så avreise til Kjærra Fossepark. Her vil kronprinsparet sammen med representanter fra stiftelsen Kjærra Fossepark og skoleelever gå fra parkeringsplassen til Fosseparken, krysse broa over fossen og bort til amfiet.

– I Kjærra Fossepark vil man se utstillinger og prøve aktiviteter ved amfiet. 4H, Lardal jeger og fisk – ungdomsgruppe, Styrvoll skytterlag, Bygdekvinnene, og Lardal Kunst og Hobby vil være til stede og det blir en orientering om laksefisket og Kjærrateina. Kronprinsparet vil også få smaksprøver på lokal mat, skriver Lysebo i en pressemelding.

Klokka 12.15 vil kronprinsparet ankomme Fredriksvern Verft via hovedporten i Tollbodgaten. Derfra vil de spasere gjennom leirens hovedgate.

I Leiren legges det opp til en gedigen folkefest, med et variert program fra scene. Det blir oppvisning ved politihøgskolen, taler (ordfører og kronprinsparet), Fargespill og Nesjarspelet opptrer og det blir kulturelle innslag v/ Kristine Emilie Krüger (fiolin), Maria Røsholt (sang) og Marius Abrahamsen (slampoesi).

– Larvik kommune håper så mange som mulig tar turen til Stavern denne dagen. Ta med flagg! oppfordrer Rune Høiseth.

Rundtur

Etter folkefesten vil Kronprinsparet besøke kadettbrakka, ha et kort pressemøte ved kanalbrua før de vil vandre langs steinbrakkene og ta farvel ca. kl. 14.00.

Fylkesbesøket starter i Svelvik kommune på formiddagen tirsdag 4. september, og Holmestrand kommune får besøk på ettermiddagen. Onsdag formiddag ankommer Kronprinsen og Kronprinsessen Åsgårdstrand i Horten kommune og avslutter dagen med å besøke Færder kommune.

Fylkesbesøket avsluttes altså torsdag med besøk til Lardal og Stavern i Larvik kommune. Og hos oss vil de altså tilbringe mer tid enn i alle de andre kommunene.

Både kongeparet og kronprinsparet pleier å ha årlige fylkesturer fordi de ønsker å besøke flest mulig av landets kommuner. I fjor høst besøkte kronprinsparet Nord-Trøndelag, mens kongeparet foretok en jubileumsreise i Hedmark og Oppland.

Kronprinsparets program i Larvik, torsdag 6. september

 • 09:00: Ankomst i sjaluppen på Dampskipsbrygga i Stavern. Ordfører og havnesjef ønsker velkommen. Avreise i bil til Kjærra fossepark
   
 • 09:50: Ankomst Kjærra Fossepark. Vandre sammen med representanter fra stiftelsen Kjærra Fossepark og skoleelever fra parkeringsplassen til fosseparken, krysse broa over fossen og bort til amfiet
   
 • 10:20: Se på utstillinger og prøve aktiviteter ved amfiet. 4H, Lardal jeger og fisk – ungdomsgruppe, Styrvoll skytterlag, Bygdekvinnene, Lardal Kunst og Hobby vil være tilstede og det blir en orientering om laksefisket og Kjærrateina. Kronprinsparet vil også få smaksprøver på lokal mat.
   
 • 12:15: Ankomst Stavern ved hovedporten til Fredriksvern verft (Tollbodgaten). Vandring gjennom Leirens hovedgate.
   
 • 12:40: FOLKEFEST og program fra scene: Oppvisning ved politihøgskolen, taler (ordfører og kronprinsparet), Fargespill og Nesjarspelet opptrer og det blir kulturelle innslag v/ Kristine Emilie Krüger (fiolin), Maria Røsholt (sang) og Marius Abrahamsen (slampoesi). Larvik kommune håper så mange som mulig tar turen til Stavern denne dagen. Ta med flagg! 

Etter folkefesten vil Kronprinsparet besøke kadettbrakka, ha et kort pressemøte ved kanalbrua før de vil vandre langs steinbrakkene og ta farvel ca. kl. 14.00.

Kilde: Larvik kommune

Artikkeltags