Lotteri for å bli kvitt skadelig plastsøppel

Naturvernforbundet i Larvik er strålende fornøyde med starten på Kystlotteriet som gikk av stabelen søndag på Mølen, der over 80 turgjengere fikk med seg søppelsekk og lodd.

Naturvernforbundet i Larvik er strålende fornøyde med starten på Kystlotteriet som gikk av stabelen søndag på Mølen, der over 80 turgjengere fikk med seg søppelsekk og lodd. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Søndag gikk startskuddet for Kystlotteriet i Larvik, og hele 80 søppelsekker med lodd ble delt ut til turgjengere.

DEL

Kystlotteriet fikk en fantastisk start i det nydelige høstværet på Mølen på søndag. Hundrevis av mennesker strømmet forbi standen til Naturvernforbundet, som delte ut søppelsekker og informasjon om den store opprydningsaksjonen.

Ideen med Kystlotteriet er å få folk til å plukke med seg søppel når de er på tur. For hver sekk, får man et lodd, og blir med i trekningen av flere små og store premier.

I Østfold har prosjektet vært i gang i ett år. Prosjektleder og initiativtaker Sten Helberg hadde tatt turen fra Fredrikstad for å være med å sparke i gang aksjonen i Larvik.

– Målet er å få med alle kystkommunene i landet på denne dugnaden og lokale bedrifter oppfordres herved til å bidra med premier, sa han.

– Forsøplingen er ikke først og fremst et estetisk problem, men en global katastrofe for økosystemet. Plast er spesielt problematisk. Det brytes ned til bitte små partikler som blir tatt opp i næringskjeden og kan havne på din middagstallerken. Sjøfugl og havpattedyr får det i seg i så store mengder at det tetter fordøyelsessystemet, noe som fører til en lang og pinefull død. Mange vikler seg også inn i garnrester og annet søppel fra fiskeriet. I tillegg til disse utfordringene, sliter mange bestander med sviktende næringsgrunnlag og liten reproduksjon, sier Anders Faugstad Mæland, leder i Naturvernforbundet i Larvik.  

Brith Larsen er prosjektleder for Kystlotteriet i Vestfold og var strålende fornøyd med responsen fra de mange turgåerne.

– Vi har fått delt ut over 80 søppelsekker og lodd! Mange har kommet tilbake med sekkene fulle av søppel og vi vil også oppfordre foreninger, lag og skoleklasser til å bli med, sa Larsen.

Larvik kommune har påtatt seg ansvaret for å samle inn søppelsekkene og loddene. Sekker blir delt ut på kommunenes Servicesenter, Larvik Bibliotek og Meny-butikkene på Søndersrød, Østre Halsen, Nordbyen og i Stavern.

Artikkeltags