I sommer skrev redaksjonen om at AV1-roboten til ME-syke Emil Kvenlid hadde fått sommerjobb på Telia-butikken på Nordbyen. Nå har robot-Emil bidratt til at folk har pantet mobilene sine på butikken i hopetall.

– Vi satte oss et snevert mål om å kanskje få inn 200 mobiler. Nå sitter vi her med over 800, sier butikksjef John Svee på Telia Nordbyen.

LES OGSÅ: Robot-Emil har fått sommerjobb

To til tre fra Larvik

– Noen som skal ha spesiell oppmerksomhet er Larvik bueskytterklubb. De har nemlig donert 400 mobiltelefoner, forteller John Svee.

De 800 mobilene Telia Nordbyen og Grethe har samlet inn betyr at to eller tre roboter kan doneres til familier med sykt barn.

– Dette kan vi nesten utelukkende takke den ekstreme innsatsen til Grethe for. På landsbasis har Telia nå kunnet finansiere cirka 25 AV1 roboter. Da er det morsomt å vite at to eller tre av disse kommer på grunn av dette tiltaket i Larvik.

LES OGSÅ: Takket være roboten har Emil fått med seg mer skole

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

– Ikke alle har råd

Telia har i lang tid støttet gründerbedriften No Isolation, som lager «stedfortreder-roboter» til langtidssyke barn gjennom MobilPant-kampanjen sin. For hver mobil som pantes i en av Telias butikker går ti kroner til finansiering av roboter fra No Isolation til dem som ikke har midler til å kjøpe på egen hånd.

– I tillegg til det kan man også donere panten man får når man benytter seg av mobilpanten til å kjøpe ny mobil, sier Svee.

Butikksjefen forteller at kampanjen kan bety mye for barn som ikke er i stand til å delta på skolen og i det sosiale på lik linje som andre.

– Det handler om å synliggjøre dette slik at folk kan se hva den faktisk kan gjøre. En AV1-robot kan kjøpes for 20.000 kroner eller leies for 3.000 kroner i måneden. Dét er det ikke alle som har mulighet til å betale, og det er selvfølgelig ønskelig at dette blir gratis i fremtiden, sier Borgersen.

– Når et barn blir syk medfører dette som regel også at en eller begge foreldrene går ned i stilling, noe som går ut over den månedlige lønnsslippen. Da er 3.000 kroner i måneden veldig mye penger, supplerer Svee.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Fra Tromsø i nord til Drammen i sør

Kampanjen på Nordbysenteret har vagt nasjonal oppmerksomhet.

– Vi har hørt om flere tilfeller hvor turister har sett det vi gjør her og panter telefonene sine når de kommer hjem fra ferie. Det har ført til at også fem andre roboter har blitt plassert ut i Telia butikker blant annet i Tromsø, Bergen, Drammen og Trondheim, forteller Svee.

Corneliastiftelsen deler ut AV1-robotene til de som har behov for de. Anna Sophie Troye fra stiftelsen forteller at kampanjen har hjulpet folk med å forstå viktigheten av AV1-robotene.

– Jeg har blant annet hørt om lærere som har vært skeptiske til hvordan de skal kunne brukes i skolesammenheng. Etter å ha fått prøvd de i Telia butikkene og fått forklart hvordan de fungerer har de endret holdning helt.

Da Troye fikk høre hvilken suksess det ble med å stille ut Robot-Emil på Nordbyen, fikk hun hakeslepp.

– Det er bare helt sykt fantastisk. På grunn av Grethes fantastiske idé har vi valgt å sende ut roboter på «sommerjobb» til butikker i hele landet, slik at flere kan bli inspirert til å pante mobiltelefonene sine.