Gå til sidens hovedinnhold

Disse guttene blir Larviks syklende Sandwich Brothers

Artikkelen er over 3 år gammel

Larviksmannen Christoffer Naustdal Hjelm (36) så at unge flyktninger som kom til Norge trengte jobb. Han prøvelaget gourmet-is på kjøkkenet hjemme, skaffet sykkel med isvogn - siden har Sandwich Brothers gitt sommerjobb til 36. Nå sykler de i Larvik, den første byen utenfor Oslo!

Du har kanskje sett dem på Facebook? Guttene som sykler med den kuleste isvogna og de bredeste smilene. På nettsiden deres heter det:

«International Sandwich Brothers er en gjeng brødre fra forskjellige mødre som alle har det til felles at de kom hit som flyktninger men nå er en del av det norske samfunnet.»

Nå kommer de altså til Larvik - til Indre havn, Batteristranda, Stavern, Nevlunghavn og Helgeroa.

– Vi starter på Nattby i Larvik på tirsdag, sier Christoffer, som sammen med Hedvig Sundby, er en snartur innom Larvik for å skrive ansettelseskontrakt med de seks heldige som blir Larviks iskremgutter.

– Det er Larvik Læringssenter som har hjulpet oss med å finne guttene, og vi har et godt samarbeid med Larvik kommune, understreker han.

LES OGSÅ: Wenches bingo tilbake til Stavern etter sju år: – Ingen tvil da jeg ble spurt

Mangler CV

– Hvordan fikk du ideen? spør vi Christoffer, som er fra Stavern.

– Jeg jobbet for Røde Kors som støtte for enslige mindreårige flyktninger i 2016, sier han. I tillegg møtte han flere flyktninger på reise i Syria, Tyrkia og Libanon før de kom til Norge.

Christoffer har jobbet som prosjektleder i Leger uten grenser i flere år, og sett flyktningproblematikken på nært hold i land som Afghanistan og Yemen.

– Jeg gikk rundt i Oslo med noen av guttene. De hadde fått opphold, men hadde ikke noe på CV-en, var under norskopplæring, og sleit med å få seg jobb.

Han fortsetter:

– Når du skal prøve å komme inn i et nytt samfunn, er det gjennom arbeidslivet du får kollegaer og lærer mer om landet. Du blir en ressurs for samfunnet.

LES OGSÅ: Mange føler seg overkjørt av velforeningen: – Som Ulaboer har jeg en plikt til å reagere på at kystkultur blir rasert

Selger gode smaker

Samtidig var Christoffer interessert i den nye trenden med hjemmelaget iskrem. Han sto på kjøkkenet hjemme sammen med kamerater og laget gourmet-is.

– Så tenkte jeg, hvorfor ikke kombinere de to: unge flyktninger som trenger jobb og hjemmelaget iskrem?

Christoffer smiler.

– Du kan ikke selge dårlig samvittighet, men noe som smaker godt. Du kjøper iskrem fordi du har lyst, i tillegg får du en historie på kjøpet.

Han oppfordrer folk i Larvik til å slå av en prat med de lokale guttene som selger sandwich-is.

– Vi skaper en møteplass mellom folk på gata og de unge flyktningene. Jeg er opptatt av å gi folk en sjanse. Jeg har gjort mye dumt sjøl, og alltid fått en sjanse. Nå har vi hatt 36 flyktninger hos oss, 12 hvert år, og alle har fått jobb etterpå, sier han stolt.

LES OGSÅ: Etter ett års utdanning har ni av ni fått tilbud om jobb!

Har prøvd å få jobb i to år

– Det er deilig å få sommerjobb, smiler de seks som begynner som Sandwich Brothers på tirsdag.

– Jeg har prøvd å få jobb i to år, og får nesten ikke svar engang. Denne uka ringte det noen fra et firma der jeg leverte inn CV-en min for to år siden, smiler Shady Khalil Barakat.

De seks guttene kommer fra Somalia, Eritrea, Palestina, Tyrkia og Syria og er mellom 17 og 20 år gamle.

– Vi går på Thor Heyerdahl videregående, sier fem, mens en er ferdig og skal jobbe med musikk til høsten.

– Det blir en deilig sommerjobb, utbryter Abdiqani Jacfar Diriye, mens Bemnet Filipos Sibhatlab ler og sier:

– Nå blir vi brune!

Del av Kronprinsparets fond

I Oslo pleier Christoffer og Sandwich Brothers å stikke innom de store bedriftene.

– Så drar sjefen kortet og spanderer is på de ansatte og guttene får møte arbeidslivet. Vi har allerede avtaler med hjørnesteinsbedrifter i Larvik, som Lundhs og DnB, sier Christoffer.

– Vi er en sosial entreprenørbedrift, og får støtte fra Ferd (Johan H. Andresen jr.) og Kronprinsparets fond, der vi akkurat er blitt en del av porteføljen, forklarer han.

Sandwich Brothers har som mål å være økonomisk bærekraftig om to år.

– Nå har vi ansatt en daglig leder, en kokk og Hedvig, som er prosjektleder for Larvik. Hun skrev en bachelor-oppgave om Sandwich Brothers på økonomistudiet i København. Guttene i Oslo lager is sammen med kokken, som vi kjører til Larvik med, forklarer Christoffer.

– Isen er økologisk, og vi kan tilby seks forskjellige typer. Vi har både vegansk is, gluten- og laktosefrie varianter samt at de fleste råvarene er lokalt produsert i Norge, som smør og fløte fra Rørosmeieriet, kaffe fra Tim Wendelboe og egg fra Holte Gård i Drangedal, reklamerer Hedvig.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.