– Jo tidligere vi kommer inn, desto bedre, fastslår Heidi Larsen, virksomhetsleder for psykisk helse og avhengighet i Larvik kommune.

Hun viser til ruskontrakt og muligheten unge mellom 15 og 18 får til å hjelpe seg selv, hvis de blir tatt for å bruke narkotika.

Med en ruskontrakt slipper de straff hos politiet, samtidig som de får oppfølging av hjelp av kommunen.

ØP har tidligere skrevet om de 26 unge guttene som er siktet for bruk av narkotika. Flere av dem ble arrestert på skolen midt i skoletida og hentet ut av klasserom.

LES OGSÅ: Politiet hadde razzia på gutterommene – 17-åringer arrestert etter ville narkofester og vold

Flere har erkjent bruk av narkotika. Politiet har også opplyst at flere av guttene, som i hovedsak er 17 år, har fått tilbud om ruskontrakt.

LES OGSÅ: 26 elever siktet for narkotikabruk etter politiaksjonen på skolen

Russisk rulett

Det er sjelden at avdelingen får ungdommene tilbake senere som rusmisbrukere. Ruskontrakten kan derfor hjelpe de av ungdommene som ellers ikke ville klart det på egen hånd, ut av en karriere innen misbruk.

LES OGSÅ: – Ryktene tar helt av på sosiale medier

– Det går bra med veldig mange, men du vet ikke på forhånd hvem som ikke tåler det. Det er en slags russisk rulett. Vi ser jo dem som det går veldig dårlig med, påpeker Marte Øyvang Lund, som er ansvarlig for jentene som er på ruskontrakt.

 

I noen miljøer i Larvik røykes det hasj, og det sprer seg i miljøet de vanker i, mens noen takler det og kommer seg ut av det selv, blir andre fanget av misbruket, som igjen forstyrrer skolegang, familieliv og sosial og faglig utvikling.

Flere går på ruskontrakt

I dag er det elleve ungdommer som går på ruskontrakt i kommunen, mens fem er frivillig på ruskontrakt.

De elleve er ungdommer mellom 15 og 18 år som er tatt av politiet for bruk av narkotika, og derfor har fått en narkosak mot seg.

LES OGSÅ: 13 års fengsel for narkotiltalt litauer

De fem som er frivillig på ruskontrakt, er russ fra i fjor som fortsatt får hjelp uten at de har vært tatt for bruk av narkotika i første omgang. I tillegg har kommunen avsluttet kontrakten til elleve ungdommer i 2016. De har vært rusfrie i hele perioden og er ferdig. Dermed får de saken sin hos politiet henlagt og slipper et narkotikalovbrudd på rullebladet.

Slipper straff

Påtaleunnlatelse er også gulrota for ungdommer som blir tatt for narkotikabrudd.

De som er aktuelle for ordningen, noe politiet avgjør, får forespørsel om det og etter det må de møte med foresatte på politistasjonen der også kommunen er med.

Kontraktene løper fra ni måneder til 24 måneder og ungdommene blir kontrollert for alle typer narkotika.

Urinprøvene må avlegges når kommunen ber om det og de får ett døgns varsel for kontroll. Kommunen benytter seg av egne egnede lokaler der det er prøverom med speilvegg. Dermed kan ungdommene tisse alene mens de blir observert gjennom speilet.

– Damer følger jenter, og menn følger gutter. Hos oss er det gjennomført, sier Østvang Lund, om praksisen til kommunen.

Lærer mindre

Det er også strengt med taushetsplikten, og ungdommer på ruskontrakt sitter ikke sammen på venterommene, men møter hver for seg slik at de ikke møtes i døra eller ser hverandre.

Bruk av cannabis, som å røyke hasj eller marihuana, kan spores i kroppen i opp mot seks uker etter inntak.

– Forskjellen med alkohol et at det setter seg i fettvevet og utskiller seg mye senere fra kroppen, forteller Østvang Lund, som følger opp jentene.

Hun peker på at bruken av hasj gjør det vanskelig for flere ungdommer på skolen.

– Det virker særlig inn på korttidshukommelsen. Hvis man røyker jevnt er det veldig vanskelig å lære noe, forteller hun.

I og med at cannabis blir så lenge i kroppen, varer påvirkningen i flere uker, og med jevnlige påfyll blir man aldri helt nykter.

Kjører man bil eller moped i denne perioden, vil det være kjøring i ruspåvirket tilstand, og det vil slå ut på test hvis man blir stoppet av politiet.

«Alle» røyker hasj

Mange av ungdommene som går på ruskontrakt, vil også prate med ruskonsulentene når de møtes. Flere av dem gir uttrykk for at det er godt å kunne lene seg på ruskontrakten, og derfor takke nei når man får spørsmål om man vil røyke hasj. Gruppepresset kan være stort i enkelte miljøer.

LES OGSÅ: «Du eier jo ikke din egen kropp» – nå vil jentene på helsefag ha slutt på det

Flere forteller også at de har prøvd narkotika fordi de kjeder seg og ikke har noe å gjøre. De mangler fritidsklubber og for dem i aldersgruppen 15–18 år er det få tilbud.

«Alle» gjør det, kan ungdommene si, men slik er det ikke, påpeker Øyvang Lund.

Færre enn to prosent av ungdommer røyker hasj, men i de miljøene der det får utvikle seg, blomstrer det og mange røyker hasj.

– I enkelte miljøer er det slik at mange gjør det, så hvis man havner i feil miljø oppleves det slik, påpeker hun.

Flere har takket ja til ruskontrakt

Etter at flere 17-åringer i en omgangskrets i Larvik ble arrestert i skoletiden på Thor Heyerdahl i slutten av august, har flere av de 26 guttene som er siktet for bruk av narkotika, fått tilbud om ruskontrakt.

– Sakene er ikke avsluttet, men flere har fått tilbud om ruskontrakt og flere har takket ja, opplyser leder for krimavdelingen ved Larvik politistasjon, Knut Vidar Vittersø.

 

Politiet er positive til ruskontrakt istedenfor straff.

– Vi ser at det fungerer. En stor andel gjennomfører uten at det er brudd. Vi kunne bare gitt dem en bot og tatt dem en måned senere igjen, men målet vårt er ikke å straffe, men å forebygge, understreker Vittersø.

Han peker på at det er i samfunnets interesse å stoppe videre misbruk.

– Hvis vi kan stoppe en 16-åring fra et begynnende rusmisbruk, sparer vi dem selv, familiene deres og samfunnet for mye negativt, påpeker han.