59-åringen ville bo i Spania da han mistet jobben, men da ville han ikke beholdt ledighetstrygden og dagpengene han senere fikk.

Mannen fortalte i Larvik tingrett nylig – via Skype fordi han bor i Spania – at han ville vært blakk hvis han hadde valgt å være ærlig om hvor han holdt til. Derfor unnlot han å opplyse om det når han fylte ut meldekortene fra NAV.

LES OGSÅ: Mann tiltalt for å ha voldtatt en kvinne i 70-årene

I alt fikk mannen utbetalt 497.415 kroner som han ikke hadde krav på.

Nå må han i fengsel i et halvt år for å ha svindlet norske myndigheter.

Betaler tilbake

Det var i periodene august og september 2013, september til november 2013, fra slutten av november 2013 til ut januar 2014, fra midten av mars 2014 og fram til begynnelsen av juli samme år, fra november 2014 til og med februar 2015 og i en periode på et halvt år fra mars til september 2015, at mannen oppholdt seg i utlandet da han bodde i Spania.

Da mannen ble avslørt av NAV, erkjente han umiddelbart og har allerede begynt å betale tilbake pengene han ikke hadde krav på.

LES OGSÅ: Avsluttet julaften med å stjele jakker for 200.000 kroner fra Pers Garage

Retten har sett på dette som formildende omstendigheter i saken at han tilsto umiddelbart og at han har medvirket til å få avsluttet saken. Retten pekte også på at det har gått tid fra forholdene ble oppdaget, til mannen endte opp i retten i Larvik tingrett i forrige uke.

Utnyttet systemet

Skjerpende for dommen var det imidlertid at beløpet han lurte NAV for, var høyt.

«Det må videre legges vekt på at siktede har utnyttet systemet som i stor grad er basert på tillit», står det i dommen.

LES OGSÅ: Fire ble tatt i storkontroll

Da mannen hadde erkjent, gikk saken som en tilståelsesdom i retten. 59-åringen tok betenkningstid da straffen på seks måneders fengsel ble opplyst han. Påtalemyndigheten hadde opprinnelig bedt om sju måneders fengsel.