Bybloggen: Tar vi sjansen på å skape det «nye» Larvik?

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerJernbanen kom til Larvik i 1881. Den gang var det lite diskusjon i forkant. Folk ønsket framskrittet velkommen, selv om det skal sies at jernbanesporene ødela de vakre hagene ned mot sjøen og laget en slags «skill» mellom havna og byen.

Nå er Intercity initiert fra Statlig hold. Larvik får bli en del av en gedigen satsing på framtidig jernbane, og det vil på sikt gjøre avstandene betraktelig mindre mellom oss og nabobyene våre, samt minske avstanden til Oslo der mange arbeidsplasser ligger.

Men det mest spennende av alt, er muligheten dette gir oss til å tenke nytt og til å utvikle byen vår.

De som tok turen til Sliperiet for å høre Bane NORs presentasjon på onsdag, vil skjønne hva jeg sikter til. For et Intercity-spor gjennom byen vil medføre store endringer, på godt og vondt. Noen bygg vil gå med, og det er alltid tøft. Men på samme tid kan vi være med på å designe byen på nytt. Rett og slett til å tenke nytt!

Uansett om jernbanestasjonen blir liggende der den er i dag, eller i det som kalles Kongegata-alternativet, vil det digre prosjektet medføre store endringer i bystrukturen. Og jeg håper vi kan undre oss fram til gode, nye løsninger som peker mot framtida.

Byen som den er i dag, er ikke nødvendigvis hogd i stein. Det er ikke sikkert at Torget blir Larviks midtpunkt og sentrum i framtida. Kanskje er det mer naturlig at det blir liggende mot sjøen, Hammerdalen og Indre havn?

Kanskje en stasjon ved Kongegata-alternativet, som antakelig vil kreve flest bygninger revet, nettopp vil gi en god mulighet til fortetting og fornying?

Nå har vi muligheten til å fjerne «skillen» mellom havna og byen, den som har ligget der siden 1881. Hva velger vi?

Jeg håper vi bruker anledningen til å spørre oss hva vi ønsker av byen vår i framtida. De to arkitektfirmaene som har laget forslag til stasjonsløsninger, så muligheter og løsninger de fleste av oss ikke har tenkt på for Larvik.

Det er opp til oss å bestemme. Da må vi være villige til å bruke fantasien og drømmene og tenke nytt. Og selvsagt ta vare på de gode verdiene og løsningene som er verd å ta med videre.

Jeg håper vi tør å undre oss fram til de beste løsningene for Larvik sentrum.

Artikkeltags