Onsdag 25. mai drar Taklo og en gjeng fra Bedehuset til Norges eldste bryggeri for å være med på starten av bryggingen av Bedehusets eget øl; en India pale ale (IPA).

– Ølet er klart om en måned, så det skal være klart til åpningen 1. juli, sier Taklo.

Taklo synes det er kjempestas at Larviks nye spisested får sitt eget øl.

–Det er fantastisk å kunne være med å forme ulike ting og i bryggeprosessen. Det er veldig givende, sier han.

LES OGSÅ: – Jeg skjønner ikke hva som er så stygt med det

LES OGSÅ: Pål Taklo bruker 14 millioner kroner på Bedehuset

Landet på havre

Taklo og bryggerimesteren på Aass fant tonen umiddelbart, som  to håndverkere opptatt av smak.

– Han spurte om jeg hadde noen favorittingredienser. Jeg har alltid vært glad i havre, men det er vanskelig å bake med havre på grunn av at det har mye enzymaktivitet. Men det trengs mye slik aktivitet når man skal brygge, og dermed er havre godt egnet til øl.

Havresmaken kommer dermed til å være tydelig til stede, noe Taklo mener vil gi en god og avrundet smak. I tillegg skal ølet få et hint av koriander, mandarin og sitrus.

India pale ale (IPA)

IPA er en variant av ølsorten pale ale, som kjennetegnes ved høyere alkoholprosent og utstrakt bruk av humle, som gir ølet en bitrere smak.

Opprinnelsen til IPA er et øl som ble kalt «October beer», fordi det ble brygget om høsten. Dette ølet var en pale ale med mer alkohol og humle enn vanlig pale ale, og var beregnet på et par års modning på trefat. Dette ølet ble også eksportert til India av Hodgsons bryggeri i London, og da oppdaget man at varmen og vuggingen på den fire måneder lange turen modnet ølet like mye som det ville gjort etter mange år på fat hjemme i England. Akkurat når dette skjedde er ikke klart, men det ser ut til at det kan ha vært rundt 1750. Dette ølet ble raskt populært i India.

I dag er IPA ikke blant de vanligste ølslagene i Storbritannia, men er svært populær i USA, og mange amerikansk-inspirerte mikrobryggerier lager IPA.

Kilde: wikipedia.no

– Vanligvis smaker IPA bittert. Vi skal imidlertid tilsette humle sent i prosessen. Det gjør at vårt øl blir mindre bittert. Det skal bli friskt, lettdrikkelig, og minne om amerikansk øl. Det er et matøl og skal kle våre hamburgere, sier Taklo.

I første runde skal det brygges 1.000 liter IPA, og dette har en holdbarhet på fire måneder.

Litt sterkere og litt dyrere

– Ølet kommer på fat og skal selges i spesialdesignede stettglass fra Belgia. 1.000 liter tilsvarer 3.000 glass.  Det blir spennende å se om vi får solgt så mye av bedehusets IPA, men det tror vi. Målet vårt er å selge mellom 20.000 og 25.000 liter øl per år. Vi skal også ha andre ulike øltyper, deriblant ingefærøl, som er i skuddet nå.

Bedehusets IPA inneholder 5,5 prosent alkohol, og blir dermed både sterkere og dyrere enn pils.

– Prisen blir noe høyere på grunn av høyere avgifter, forklarer Taklo.

– Hvorfor er det nødvendig at Bedehuset får sitt eget øl? Det finnes allerede utrolig mange ulike merker.

– Vi vil bygge en egen sterk merkevare. Vi får eget øl, som ingen andre har, og vi har vårt eget bakeri. Vi vil fortelle de historiene til gjestene våre. Samarbeidet med Aass gjør at vi får en slags øl-skole; vi skal vite hva vi selger, sier Taklo.

Eksklusiv champagne

Taklo og Kjetil Bruseth, som skal styre kjøkken og gryter, satser knallhardt på at Bedehuset skal bli noe helt for seg selv.

– Det er også klart at vi skal få lov å selge Bollinger champagne. Det er moro at de vil satse på vårt sted, og de er fornøyde for å selge sine produkter hos oss. Vi ønsker å ha et folkelig preg, så det blir interessant å se om vi også kan selge sprudlevann, sier Taklo, og forteller at den største champagnen de tar inn, er en magnumflaske på seks liter.

Matmenyen på Bedehuset skal ha variasjon, og det blir det også på drikkemenyen.

– Vi kommer til å ha over 40 viner- røde, hvite og prosecco - fra Frankrike, Italia, Spania og Chile.

I disse dager starter jobben med å bygge to barer.

– I første etasje skal det være øl- og cocktailbar. I andre etasje blir det champagne- og vinbar. Folk skal slippe å stå i kø, sier Pål Taklo.

LES OGSÅ: Vil åpne mathus i det gamle bedehuset