Gå til sidens hovedinnhold

Mener han bevisst utnyttet en snill og godtroende mann for 160.000 kroner

Artikkelen er over 3 år gammel

Retten viste ingen nåde for en 46-åring, som innrømte at han hadde lurt en pensjonist for penger. Han hevdet motivet var stor gjeld på svartebørsen etter galskapsgambling på trav.

Retten mente at «tiltalte bevisst utnyttet at fornærmede var en eldre og godtroende mann, som i begrenset grad var i stand til å forstå hva som skjedde. At fornærmede underveis fattet mistanke om at noe var galt, og at han i retten forklarte at han ikke var påvirket av saken utover det økonomiske tapet han var blitt påført, forandrer ikke på det», skriver retten i sin dom mot Sandefjord-mannen (46).

Han ble dømt til 120 dagers ubetinget fengsel og til å betale tilbake pensjonisten (75) med 159.000 kroner. Mannen må også betale 1.500 kroner i saksomkostninger.

I retten fortalte han at han er en storgambler på trav og at han skylder millioner til folk man ikke burde skylde penger.

Snakket seg til en avtale

Det var en maikveld i fjor at mannen, som lette etter oppdrag sammen med sine to sønner, passet opp pensjonisten da han var på kveldstur med bikkja si i området ved Gon i Larvik. De snakket seg til å bli med han hjem og der inngikk de en avtale om å fikse taket hans utvendig for 40.000 kroner.

Les også

Svindlet pensjonist og brukte pengene på travspill og gjeld på svartebørsen

 

46-åringen lurte imidlertid til seg mer og mer penger, helt til mannen hadde betalt ut 120.000 kroner.

Senere tok han også med seg mannens båt og båthenger og sa han skulle selge det for ham, men beholdt pengene selv etter at båten var solgt.

Tryglet om lån

46-åringen ringte også 75-åringen en lørdagskveld i juni i fjor, og tryglet seg til å låne 7.000 kroner, mot at pensjonisten skulle få tilbake alt han skyldte. Da hadde mannen vært desperat i samtalen med pensjonisten.

Ingen penger ble imidlertid ført tilbake til 75-åringen og jobben på taket ble heller ikke fullført.

Lurte eldre dame

46-åringen beklaget seg i retten, og skyldte på sin enorme gjeldsbyrde til lånehaier på svartebørsen, som han fortalte var truende.

Han sa dette var motivasjonen for å svindle pensjonisten for penger.

46-åringen hadde gjort det samme før, i Trøndelag i 2014. Da ble han dømt for å ha svindlet en eldre kvinne på 75 år for 150.000 kroner, i tillegg til både momssvindel og brudd på bokføringsloven i et selskap han drev, der geskjeften var å reparere tak.

LES OGSÅ: Larvik-mann dømt for grovt bedrageri

Dette var straffeskjerpende i dommen.

Strengere straff

I sin prosedyre sa aktor, politiinspektør Jan Stapnes i politiets økoteam i Vestfold, at straffen bør være strengere for folk som lurer eldre personer, eller andre som ikke i like stor grad kan ivareta interessene sine, sammenlignet med trygdesvindel.

Dette sa retten seg enig i.

LES OGSÅ: Viste ingen anger eller empati med ofrene – fikk ett års fengsel for lureri

Retten fant heller ingen andre formildende omstendigheter enn mannens egen tilståelse, men den kom ikke før han satt i Larvik tingrett onsdag denne uka.

Retten vektla heller ikke at mannen var i en presset økonomisk situasjon på grunn av uvettig travspill og at han hadde folk på nakken på grunn av høy privat gjeld.

Kommentarer til denne saken